Většina Čechů se nevyzná v úvěrových smlouvách

úvěrové smlouvy

úvěrové smlouvy Zdroj: profimedia.cz

Celkem 87 procent Čechů se nevyzná v úvěrových smlouvách, které podepisují. Zároveň jen pro 13 procent lidí jsou srozumitelné a transparentní smluvní podmínky zásadní. Pod slibem nízkého úvěru jsou tak spotřebitelé schopni a ochotni podepsat velmi nevýhodné smlouvy. Vyplývá to z průzkumu v rámci projektu Navigátor bezpečného úvěru. Ten zpracovala agentura GfK.

Z průzkumu vyplývá, že pro 62 procent spotřebitelů je nejdůležitějším parametrem kvalitního úvěrového produktu stále nízký úrok. „Problém je v tom, že to lichváři už vědí, nabízí nízké úroky a najdou si jiný způsob, jak si peníze od lidí takříkajíc vybrat,“ uvedl spoluautor projektu Navigátor bezpečného úvěrování a člen NERV Michal Mejstřík.

Nebezpečí jsou tak podle něj skryta detailech jako jsou například poplatky za vyřízení půjčky, splátky uváděné nikoliv měsíčně, ale například týdně nebo v přemrštěných sankcích za pozdní splátku.

Každý pátý Čech podle průzkumu přiznává, že není schopen rozlišit lichváře od bezpečného poskytovatele úvěru. Nejvíce lidé věří bankám, dobře se v průzkumu umístily i velké značkové nebankovní společnosti sdružené v České leasingové a finanční asociaci, které za bezpečné považuje 35 procent oslovených.

Z bank nejlépe, co se důvěryhodnosti týče, dopadly Česká spořitelna a ČSOB, ze značkových nebankovních institucí Home Credit a Cetelem. Průzkum se uskutečnil v květnu mezi 500 respondenty.