Většina nemocnic trpí nedostatkem lékařů, ukázal průzkum

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jan Rash, E15

Většina tuzemských nemocnic se potýká s nedostatkem lékařů. Nejvíce krajské, dále městské a obecní, naopak nejlépe jsou na tom státní zařízení. Ukázala to analýza ministerstva zdravotnictví, o které v neděli informovala Česká televize.

Z jednotlivých odborností nejvíce chybí internisté, po nich specialisté pro intenzivní péči, chirurgové a gynekologové. Následují dětští lékaři, kterých se stále více nedostává i v praktickém lékařství, upozornila ČT. Při obsazování pohotovostí podle ní schází nemocnicím 1800 lékařů.

Oddělení, kde lékaři chybějí nejvíce
Interna
ARO/JIP
Chirurgie
Gynekologicko-porodnické
Radiologie
Dětské
Neurologie
Následná péče
Pneumologie
Urologie

Průzkum ministerstva zdravotnictví mezi nemocnicemi

„Došli jsme k tomu, že víc než polovina nemocnic pociťuje nedostatek lékařů,“ řekl náměstek ministra zdravotnictví Josef Vymazal. Předseda Lékařského odborového klubu - svazu českých lékařů Martin Engel dodal, že do situace se promítá také falšování přesčasů v nemocnicích. „Nedostatek lékařů je v řádu několika tisíc,“ podotkl.

Ministerstvo podle ČT upozorňuje, že dlouhodobý problém nemá rychlé řešení. Slibovaná reforma vzdělávání, která by měla zamezit odchodu lékařů do zahraničí, se dotkne nejdřív absolventů roku 2016. Stát si nárůst počtu lékařů v nemocnicích slibuje také od ledna 2015, kdy se zvýší jejich základní platy o pět procent.

Němeček přijal rezignaci šéfa nemocnice Na Homolce. Má už prý náhradu