Vichřice a sněžení komplikují dopravu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Sedmicka, Miroslav Chaloupka

Vichřice a husté sněžení dnes zastavily kamionovou dopravu na hraničním přechodu v Harrachově. Nákladní vozy mají zakázaný vjezd do Bruntálu. Komplikace také nastaly na silnici u Božího Daru. Silničářům se s postupem dne daří provoz obnovovat.

Husté sněžení, téměř zastavilo dopravu i v Karlovarském kraji. Hlavní silnice R6 byla po poledni zasypaná sněhem natolik, že auta musela výrazně zpomalit. Pod sněhem se navíc vytvářejí sněhové zmrazky.

Policie již dopoledne pro kamiony uzavřela česko-polský hraniční přechod v Harrachově na Semilsku, odpoledne byl opět zprovozněn. V oblasti intenzivně sněží. Na pomezí Jizerských hor a Krkonoš napadlo ráno až 30 centimetrů těžkého mokrého sněhu, který se uklouzává. V okolí Kořenova na silnici I/10 stály dopoledne kamiony a potíže byly i na dalších místech. Zablokovaná byla i spojnice mezi Libercem a Jabloncem přes Kunratice.

Problémy nastaly i v železniční dopravě. Spadlý strom přerušil provoz na trase mezi Tanvaldem a Velkými Hamry na Jablonecku. Asi za hodinu se trať podařilo zprůjezdnit. Brzy se ale doprava znovu zastavila, protože lokomotivě jedoucí na trati z Kořenova do Tanvaldu na Jablonecku se při jízdě ze strmého kopce nepodařilo zastavit. Vlaková souprava projela asi tři stanice, strojvůdce nakonec vlak ubrzdil pomocí ruční brzdy. Cestující vyvázli bez zranění. Provoz byl poté znovu až do třetí odpolední hodiny přerušen. Spadlé stromy zastavily dopravu i na dalších tratích.

Nad severozápadem Čech se dopoledne přehnala první vlna silného větru. Na Milešovce zaznamenali dopoledne nárazy větru o rychlosti až 130 kilometrů za hodinu, na hřebeni Krušných hor foukalo až 110 kilometrů za hodinu a napadlo deset až 15 centimetrů sněhu. Na snímku je situace u Horní Krupky na Teplicku.Nad severozápadem Čech se dopoledne přehnala první vlna silného větru. Na Milešovce zaznamenali dopoledne nárazy větru o rychlosti až 130 kilometrů za hodinu, na hřebeni Krušných hor foukalo až 110 kilometrů za hodinu a napadlo deset až 15 centimetrů sněhu. Na snímku je situace u Horní Krupky na Teplicku. | CTK/Libor Zavoral

Podívejte se jak bylo v Praze před dvěma lety:

V Libereckém kraji přibývá dopravních nehod, zatím jsou však většinou bez zranění. Problémy mají kamiony i na dalších místech, například na silnici 295 ve směru přes Studenec na Vrchlabí. Pospíšil doporučuje řidičům při jízdě velkou opatrnost. I na hlavních tazích leží rozbředlý sníh, který může klouzat. Jak přibývá nový sníh, překrývá posyp a ten ztrácí účinnost. „Hrozí, že v nejkrajnějších případech přestaneme sypat a budeme silnice jen pluhovat,“ řekl Pospíšil. To se ale netýká rychlostní silnice R35 a silnic první třídy. Dopravu v Libereckém kraji dnes také může zkomplikovat vítr. Na horách by podle meteorologů mohl dosáhnout síly vichřice.

Na Bruntálsku sníh zásadním způsobem komplikuje dopravu. Problémy působí zejména kamionům a nákladním autům, které blokují provoz v Bruntálu. Policie jim proto na několik hodin uzavřela vjezd do města. Řidiči kamionů se podle policie o uzavírce dozvídají s dostatečným předstihem. Problémy se ale objevily na dalších dvou místech regionu. Kvůli sněhu policisté museli zastavit provoz na silnicích mezi Bruntálem a Rýmařovem a Dětřichovem a Olomoucí.

ilustrační fotoilustrační foto | CTK/Libor Zavoral

Středočeští hasiči ráno a dopoledne na některých místech odstraňovali následky silného nárazového větru, který sužuje republiku. Místy vichr porážel stromy a ničil střechy. Počet výjezdů ale není nijak dramaticky vysoký, řekla mluvčí středočeských hasičů Lenka Kostková.

Hasiči zasahovali například u Kožovy Hory na Kladensku, kde spadlý strom částečně blokoval silnici. Dva stejné případy řešili na Benešovsku a Příbramsku, v Rakovníku spadla na silnici velká větev. V Kralupech nad Vltavou vítr porazil sloup veřejného osvětlení.

Čestvý sníh tak těší pouze lyžaře. Kvůli teplému počasí v minulých týdnech musela řada lyžařských areálů dokonce zavřít, ale o víkendu budou střediska téměř na celém území Česka díky sněhové nadílce opět v provozu. Na sjezdovkách v Krkonoších a Orlických horách je až 90 centimetrů sněhu, o něco méně sněhu mají krušnohorská a šumavská střediska. Jeseníky hlásí až metr sněhu. Horské túry ale Horská služba nedoporučuje kvůli silnému větru. V Krkonoších se k němu přídává i lavinové nebezpečí, které vzrostlo na druhý stupeň.