Vláda: dávky se budou opět vyplácet postaru, sKarta zklamala

Ludmila Müllerová

Ludmila Müllerová Zdroj: ctk

Dál zdarma a složenkou se budou vyplácet některé sociální dávky. Novelu, která umožní vyplácení některých dávek "postaru", tedy bez vlastnictví sKarty, přijala na svém mimořádném ranním jednání česká vláda. Uvedly to vicepremiérka a ministryně obrany Karolína Peake (LIDEM) a ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09).

Normu by měla Sněmovna schválit příští týden ve stavu legislativní nouze tak, aby poté, co ji potvrdí Senát a podepíše prezident, mohla platit od počátku ledna příštího roku.

Vláda už několik týdnů mírní původní plány na povinné používání sociální karty pro výplaty dávek, příspěvků a podpor. Lidé si s sKartou měli původně povinně vybírat dávky z bankomatu, převádět je na svůj účet či s ní měli platit. Zasílání peněz poštou mělo být za poplatek.

Premiér Petr Nečas (ODS) ale trvá na tom, aby používání karty bylo dobrovolné. Potřeba je k tomu také změna smlouvy s Českou spořitelnou, která systém na základě smlouvy s ministerstvem práce provozuje.

Vláda dnešní novelou mění zákon o zaměstnanosti. Změna umožní od ledna, v případě, že nezaměstnaný sKartu nemá, výplatu podpory v nezaměstnanosti dosavadním způsobem. Novelizován je také zákon o sociálně právní ochraně dětí, kde bylo doplněno odpovídající ustanovení řešící stejným způsobem výplatu dávek pěstounské péče.

Opozicí silně kritizované karty používá přes 160 tisíc lidí, stát jim přes ně poslal přes miliardu korun.