Vláda je spokojená, sněmovna schválila rozpočet na příští rok

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Sobotkova vláda pro schvalování státního rozpočtu na příští rok zvolila zcela novou taktiku, a její návrh na hospodaření státu tak včera dolní komorou parlamentu prošel bez podstatných změn. Koaliční rada, která zasedla ještě před jednáním sněmovny, z více než čtyřicítky pozměňovacích návrhů doporučila jen čtyři a vládní poslance zavázala, aby pro jiné nezvedli ruku.

Opozici, již vzhledem k tomu, že je v menšině, tím nijak zvlášť nezaskočila, nevoli to však vyvolalo u některých koaličních poslanců. „Projednávání rozpočtu je možné zjednodušit, protože už k tomu nebudou potřeba sněmovní výbory, ale bude stačit jen koaliční rada,“ konstatoval člen hospodářského výboru Milan Urban (ČSSD).

Při hlasování pléna neprošly ani ty pozměňovací návrhy, s nimiž vyslovil souhlas rozpočtový výbor sněmovny, což v předešlých letech nebývalo zvykem.

„Nejsem zcela spokojen s penězi na vědu a výzkum, ale dohodu vládních stran o rozpočtu beru jako kompromis,“ uvedl vicepremiér a šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Na vědu a výzkum je v plánu státních financí 26,9 miliardy korun, tedy o 300 milionů více než v tomto roce. Poslanecký klub KDU-ČSL si ale pochvaluje, že se mu podařilo prosadit pozměňovací návrh, díky kterému se 200 milionů korun z dávek státní sociální podpory přesune na investice v sociálních službách.

Bělobrádek: Nejsem zcela spokojen s penězi na vědu a výzkum, ale dohodu vládních stran o rozpočtu beru jako kompromis

Stejně tak prošel návrh z řad ČSSD a sněmovna přidala 250 milionů na nové sociální pracovníky v obcích. Poté už uspěly jen další dva návrhy – poslanci přidali šest milionů korun na nové sídlo NKÚ a 1,7 milionu korun Českému svazu bojovníků za svobodu.

Vládní koalice je s rozpočtem na příští rok spokojena, opozice za něj kabinet, a zejména ministra financí Andreje Babiše a premiéra Bohuslava Sobotku, tvrdě kritizovala. „Nemyslí na budoucnost, ale na okamžitý efekt pro vládu a její členy,“ řekl mimo jiné místopředseda TOP 09, exministr financí Miroslav Kalousek. Předseda ODS Petr Fiala uvedl hned šest důvodů, kvůli nimž strana rozpočet nepodpoří, kritizoval třeba zbytečný nárůst počtu úředníků. Šéf KSČM Vojtěch Filip vládě vytkl, že neudělala zásadní kroky, aby se změnily daňové zákony tak, že by byly spravedlivé.

Pro rozpočet hlasovala celá vládní koalice, komunisté se hlasování zdrželi. Zbytek opozice byl proti s výjimkou Jaroslava Holíka z klubu Úsvit, který hlasoval rovněž pro. Schválený rozpočet nyní dostane k podpisu prezident republiky.