Vláda po Válkové žádá, aby kvůli platům v justici zatlačila na Jirsu

ministryně spravedlnosti Helena Válková

ministryně spravedlnosti Helena Válková Zdroj: ctk

Možná poslední šanci, jak se udržet ve funkci, dostala ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO), o jejímž odchodu se opět spekuluje. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) má přimět šéfa Okresního soudu Brno-venkov Petra Jirsu, aby podal ústavní stížnost proti rozhodnutí Nejvyššího soudu zpětně za několik let dorovnat platy soudců, žalobců a ústavních činitelů. Státní rozpočet by to mohlo přijít na několik miliard korun.

„My požádáme, předpokládám, že jako vláda, paní ministryni Válkovou, aby se na pana předsedu Jirsu oficiálně obrátila a požádala ho, aby stížnost podal,“ řekl včera premiér. Ten je přesvědčen, že mezi nedávným výrokem Nejvyššího soudu a dřívějšími nálezy ústavních soudců existuje rozpor. Přitom jinou možnost než přesvědčit Jirsu vláda nemá, což je prý „trochu absurdní“.

„Pokládám za naprosto nezbytné využít všechny cesty k tomu, abychom požádali Ústavní soud, ať tuto záležitost jednoznačně vyloží,“ dodal Sobotka. Zůstávají však nejméně tři otazníky. Není jisté, zda se Válkové podaří zatím váhajícího Jirsu přesvědčit. A ani předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský si netroufá předjímat, zda by se tříčlenný senát Jirsovou stížností zabýval a jaký by popřípadě vynesl verdikt.

Právě v souvislosti se sporem o dorovnání soudcovských platů se zvýšil tlak premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše na Válkovou. Ta už čelila kritice loni za odvolání generálního ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala, v dobrém se nerozešla ani s náměstky Hanou Marvanovou a Pavlem Šternem. Dosud rovněž neskončily diskuze s odbornou veřejností o rozsahu úprav nového občanského zákoníku nebo o reformě státního zastupitelství. „Paní Válková má teď před sebou období, kdy musí prokázat, že už je schopna velmi rychle připravovat změny zákonů, které po ní vláda chce,“ uvedl koncem ledna premiér, když hodnotil roční fungování kabinetu.