Vláda přežije, nečeká se ani řečnický maraton

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Opozice nemá dostatek hlasů pro vyslovení nedůvěry vládě. Dnešní schůze Poslanecké sněmovny se podle všeho neprotáhne do pozdních večerních hodin.

V pořadí čtvrtý pokus ČSSD a komunistů sesadit vládu Petra Nečase (ODS) je zřejmě dopředu odsouzen k neúspěchu. I když se k levici přidají Věci veřejné, potřebných 101 hlasů se nenajde. Dnes dopoledne to v kuloárech dolní komory parlamentu naznačovali někteří sociální demokraté. Podle nich schůze skončí v osm nebo v devět hodin večer.
VV bude chybět Petr Skokan, který je podle jeho kolegy Michala Babáka na dovolené. Jistá prý není účast ani exministra školství Josefa Dobeše.

Z řad sociální demokracie nedorazí Alfréd Michalík, Václav Klučka a David Rath, který je vazebně stíhaný.
Vládní strany dají dohromady 100 hlasů, Nečasův kabinet podporují i někteří nezařazení poslanci a také Milan Šťovíček z VV.

Opozice chce svrhnout vládu kvůli tomu, že Nečas neodvolal ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) kvůli jeho údajným výhrůžkám policejnímu prezidentovi Petru Lessymu. Kalousek podle svých slov dnes odpoledne předloží důkazy, které prý svědčí o tom, že Lessy nemluví pravdu. O jaké dokumenty nebo jiné materiály jde však šéf státní pokladny odmítl upřesnit. „Nejdříve to předložím kolegům, pak novinářům,“ reagoval na dotazy E15.cz.

VV chtějí komisi k letounům CASA

Ještě před hlasováním o nedůvěře vládě se uskuteční jiná mimořádná schůze sněmovny. VV na ní spolu s opozicí chtějí prosadit ustavení parlamentní vyšetřovací komise k nákupu letounů CASA pro českou armádu, který vyšetřuje policie kvůli údajnému předražení o 658 milionů korun.

David Klimeš: Lákavá nedůvěra

Předpokládá se, že vládní strany ODS, TOP 09 a LIDEM opozici přehlasují. Količní politici stejně jako v minulosti argumentují slovy, že podobné komise nikdy nic neobjasnily.Vyšetřit miliardový obchod je prý záležitost policie.