Vláda rozpočet schválila, Dobeš si vymohl čtyři miliardy navíc

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: CTK/Vondrous Roman

Ministr financí Miroslav Kalousek si může oddychnout - jím navrhovaný státní rozpočet na příští rok vláda jednomyslně schválila. Spokojeny mohou být Věci veřejné (VV), resp. ministr dopravy Pavel Dobeš, který dostal více peněz pro svůj resort - i když ne tolik, kolik si původně přál.

Celkový schodek rozpočtu má činit 105 miliard korun, přičemž do Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) byly na přání Dobeše přesunuty čtyři miliardy z dluhové služby a rezervy na dofinancování.

VV přitom nejprve požadovaly 8,8 miliardy navíc a strana hrozila tím, že jinak pro rozpočet hlasovat nebude. Nakonec došlo ke kompromisu. Do sněmovny musí kabinet návrh státního rozpočtu odeslat podle zákona do 30. září.

Kalousek připustil, že vzhledem k riziku propadu příjmů v příštím roce, je potřeba mít připraveny krizové scénáře. Zásadní rozhodnutí v této věci čeká na konci ledna, kdy bude známa lednová makroekonomická prognóza na rok 2012.

Jednomyslné hlasování ministrů o rozpočtu přirovnal premiér Nečas k hlasování o důvěře vládě. Svým dnešním rozhodováním podle něho členové kabinetu dávali najevo, zda vládě důvěřují a chtějí v ní zůstat či nikoliv. Ministrům prý před hlasováním zdůraznil, že kabinet za rozpočtem musí „stát jako jeden člověk“. „Považuji za klíčové, že jsme dosáhli koaliční shody,“ prohlásil Nečas s tím, že má pochopení pro ministry, kteří hájí své resortní kapitoly.

Opozice, odbory, zaměstnavatelé - další bitevní pole čekají

Vládě se ale zatím o podobě rozpočtu nepodařilo přesvědčit, odbory, zaměstnavatele ani opozici. Často zaznívá výtka, že růst hrubého domácího produktu odhadovaný na loňský rok je nadsazený a peníze budou na příjmové straně stejně chybět.

Kabinet už o rozpočtu jednal i na předchozích zasedáních, nyní se už ale dostával pod časový tlak. Pokud by totiž dnes vláda o rozpočtu nerozhodla, musela by se sejít v nestandardním termínu nejpozději do začátku příštího týdne. Ve středu 28. září je státní svátek a do konce měsíce musí vláda k rozpočtu přijmout stanovisko a odevzdat ho do sněmovny.

Návrh rozpočtu na příští rok připravený ministerstvem financí počítá s příjmy 1084 miliard a výdaji 1189 miliard korun. Deficit veřejných rozpočtů by měl v příštím roce činit 3,5 procenta HDP.

Návrh zohledňuje zvýšení snížené sazby DPH v příštím roce z deseti na 14 procent a počítá i s platností dalších reformních zákonů připravených koaliční vládou. Plánovaný schodek 105 miliard korun je o 30 miliard nižší než deficit schválený pro letošní rok.