Vláda uzavře Chebsko, Trutnovsko a Sokolovsko. Příjezdy bude kontrolovat policie

Ministr zdravotnictví Jan Blatný

Ministr zdravotnictví Jan Blatný Zdroj: ČTK / Deml Ondřej

Lidé z okresů Cheb, Sokolov a Trutnov je nebudou moci opouštět a lidé odjinud do nich nebudou moci přijíždět. Rozhodla o tom vláda kvůli šíření koronaviru v této oblasti. Výjimky tvoří mimo jiné cesty do zaměstnání nebo k zajištění nutných životních potřeb. Opatření bude platit od půlnoci na pátek do konce nouzového stavu. Pokud ho sněmovna neprodlouží, bude končit v neděli 14. února. Uzavřené okresy bude střežit policisté, kteří budou provádět namátkové kontroly.

Lidé, kteří chtějí výjimek využít, musí doložit účel své cesty, oznámil ministr zdravotnictví Jan Blatný. Cestující na příjezdových cestách bude kontrolovat policie, dodal. „V případě, že by se nedostávalo personálu, budeme uvažovat o pomoci armády,“ řekl Blatný.

Lidé by podle náměstka policejního prezidenta Martin Vondrášek měli cestovat přes hranice uzavřených okresů, jen pokud to bude nezbytně nutné a v souladu s výjimkami. Uzávěra okresů se nevztahuje na pracovníky mezinárodní dopravy, kteří místem jen projíždějí, uvedl náměstek. Cestu ale bude nutné prokázat.

Omezení pohybu nebude platit pro školáky. Výjimku mají mít lidi, kteří dojíždějí do práce nebo budou muset opustit domov kvůli zajištění bezpečnosti. Do okresů nebudou moci podle Blatného přijíždět lidé, kteří tam mají nemovitosti, ale trvale tam nebydlí. Lidé se tam budou moci vydat ven k zajištění potřeb pro zvířata, kvůli cestě do kostela či na úřad. 

Opatření se také nevztahuje na tranzit, řidiči tedy mohou oblastí projet, ale nesmí v ní zastavit.

Stát do třech nejpostiženějších regionů pošle roušky, do škol respirátory. Zaměstnavatelům v těchto okresech vláda doporučila režimová opatření na pracovištích, využití práce z domu a antigenní testování.

Vedení Karlovarského kraje nová opatření ve dvou svých okresech očekávalo. Podle hejtmana Petra Kulhánka (za STAN) jsou nařízení vymahatelná, pokud se například upřesní, jak budou lidé prokazovat účel svých cest, řekl pro ČTK. Starosta Chebu Jiří Černý reagoval, že vláda měla podobná opatření vyhlásit mnohem dříve. „Čísla jsou v řádech týdnů špatná a stále se zhoršují. Dneska už umírají naši rodiče, naši kamarádi, naši známí. A jiná možnost teď už není než zastavit alespoň na deset dnů společnost v rámci možností a zachování základní infrastruktury,“ řekl.

Například starosta Trutnova Ivan Adamec (ODS) ale považuje omezení pohybu v okrese za zbytečné. Vláda by podle něj měla v postižených okresech spíše urychlit vakcinaci.    

Blatný zároveň alepeloval na poslance, aby schválili prodloužení nouzového stavu. Pokud by se tak stalo a musela by být odvolána velká část protikoronavirových opatření, do dvou týdnů by mohla být situace ve většině nemocnic v Česku stejně závažná jako nyní v Chebu, varoval ministr s tím, že země by se podle něj musela k nouzovému stavu po nějaké době vrátit.