Vláda: Zdravotní pojišťovny budou muset převést účty k ČNB

Česká národní banka pokračuje v intervenčním režimu.

Česká národní banka pokračuje v intervenčním režimu. Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Zdravotní pojišťovny budou muset převést účty od komerčních bank do České národní banky (ČNB). Stanoví to novela zákona o rozpočtových pravidlech, kterou dnes podle informací vládního webu schválil kabinet.

Zaměstnanecké pojišťovny už varovaly, že když přijdou o úroky z peněz na bankovních účtech, budou muset omezit preventivní programy, které hradily právě z úroků. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) se změnou problém nemá, fond prevence z úroků netvoří.

Převodem účtů k ČNB chce ministerstvo financí zpomalit růst státního dluhu a dosáhnout kontroly nad hospodařením vybraných subjektů.

„Za nejzásadnější problém považujeme negativní dopad v řádu stamilionů korun každoročně na tvorbu preventivních programů pro pojištěnce,“ řekla mluvčí největší zaměstnanecké Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Hana Kadečková.

Preventivní fondy zaměstnaneckých pojišťoven tvoří ze zákona úroky z vkladů, pokuty a penále od neplatičů. VZP je zřizována podle odlišného zákona a tvoří fond prevence jen z pokut a penále. Peníze na fondech prevence nemají žádnou souvislost s vybraným pojistným.

Peníze z fondu prevence slouží klientům pojišťoven na příspěvky na očkování, preventivní prohlídky nehrazené z veřejného zdravotního pojištění, na příspěvky na rovnátka, bezlepkovou dietu, sportovní aktivity či léčebně-ozdravné pobyty pro chronicky nemocné děti.

Zkomplikuje se odvádění hotovosti

„Vládním opatřením fond prevence téměř ztratí svůj význam, což je v rozporu i s vládní politikou, která je zaměřena právě na podporu zdravotní prevence obyvatel,“ řekla Kadečková.

Změna podle ní bude mít i další dopady. Pobočky ČNB jsou jen v Praze, Hradci Králové, Brně a Ostravě. Zkomplikuje se odvádění vybrané hotovosti od klientů, někteří stále hradí pojistné v hotovosti. V současnosti se to řeší odvodem hotovosti do nejbližší pobočky jedné z komerčních bank.

Omezení dárců krve

Klienti rovněž ztratí možnost využívat platebních terminálů pro bezhotovostní úhrady pojistného pomocí platební karty. Pro pojišťovny znamená přechod významné investice do úpravy software pro komunikaci s bankou, což bude stát desítky milionů korun. V souvislosti s obesíláním plátců pojistného o změně účtů a nutnou informační kampaní se očekává výdaj pojišťoven přesahující 50 milionů korun, uvedla Kadečková.

Mluvčí Oborové zdravotní pojišťovny Mario Böhme upozornil, že převedením peněz z fondu prevence budou muset omezit i další programy, například motivaci dárců krve, proplácení vakcín novorozenců nad rámec veřejného pojištění, odvykací programy pro kuřáky či příspěvky onkologickým pacientům na kompenzační pomůcky. „Pokud bychom přišli o úroky z peněz na bankovních účtech, jež tvoří zhruba třetinu příjmu fondu prevence, museli bychom naše preventivní programy odpovídajícím způsobem omezit,“ řekl.

Úspora stovek milionů

Vedoucí odboru komunikace VZP Vlastimil Sršeň řekl, že změna by z hlediska řízení veřejných financí mohla být přínosná. Bude ovšem nutné předem vyjasnit další legislativní a technické podmínky.

Ministerstvo financí očekává, že schválením právní úpravy bude možné centralizovat dodatečných minimálně 50 miliard korun volné likvidity plynoucí z veřejných prostředků, nejen tedy od zdravotních pojišťoven, což by prý představovalo celkovou roční úsporu na úrokových nákladech státního dluhu v řádu stovek milionů až miliard korun.