Vládní poslanci přehlasovali Zemanovo veto, rozpočet se schodkem 375 miliard platí

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: Foto Aha! – J. Poláček, ČTK/O. Hájek

Poslanci vládní koalice přehlasovali veto prezidenta Miloše Zemana a stvrdili tak novelu letošního státního rozpočtu, která zvyšuje schválený schodek z původních 280 miliard na 375 miliard korun. Prezident navýšení schodku odmítl s tím, že příjmy rozpočtu jsou nižší, než by mohly být, kdyby mu předcházela změna zákona o daních z příjmů. Rozpočet tak podle něj vychází ze snížené daňové sazby u příjmů fyzických osob, čímž vzniká rozpočtový výpadek ve výši 90 miliard korun.

Vláda s novelou rozpočtu přišla mimo jiné kvůli důsledkům válečného konfliktu na Ukrajině, které ještě v době sestavování rozpočtu na letošní rok nebyly známy. Reaguje i na růst životních nákladů obyvatelstva vyvolaný vysokou inflací a cenami energií. Přidává více peněz na pomoc občanům i firmám s vysokými cenami energií. Chce také navýšit příjmy rozpočtu vyšším výběrem daní a odhadu jejich výběru do konce roku.

Pro přehlasování prezidentova veta je zapotřebí hlasů nejméně 101 poslanců. Pro novelu rozpočtu hlasovalo 103 koaličních poslanců. Poslanci ANO a SPD hlasovali proti, dva poslanci ANO se zdrželi.