Vládnout Praze bude obtížnější než dosud

Praha - Hradčany

Praha - Hradčany

Povolební uspořádání jak v zastupitelstvu hlavního města, tak v jeho jednotlivých obvodech bude po říjnových volbách podle všeho značně různorodé. V Praze kandiduje 31 stran a hnutí, což je nejvíce v celé zemi. Šance má nejen ANO Andreje Babiše, ale i uskupení zelených, lidovců a starostů. Sestavování koalic a následné vládnutí bude obtížnější než dosud, mohou vznikat i šestibarevné rady.

I když vítěz minulých komunálních voleb v Praze TOP 09 řadu podrobností blížící se kampaně tají, přiznává, že základem jeho poutačů už nebude tvář Karla Schwarzenberga. Šéf strany se přitom v hlavním městě těší nemalé popularitě, což se naposledy ukázalo při souboji s Milošem Zemanem o prezidentský úřad.

TOP 09 se rozhodla vsadit na současného primátora Tomáše Hudečka, Schwarzenberg se na billboardech zmenší do podoby mapového špendlíku. Informace deníku E15 potvrdili volební manažeři strany.

„Karel Schwarzenberg určitě bude důležitou součástí kampaně. Nepočítáme ale s tím, že by byl její dominantní tváří. Předseda chce tímto způsobem vyjádřit Tomáši Hudečkovi podporu,“ řekl mluvčí volebního štábu TOP 09 Martin Vonka. Podobně jako před čtyřmi lety se prý Schwarzenberg zapojí do kontaktní kampaně. Nakolik intenzivně, však Vonka neprozradil. „Podrobnosti zveřejníme začátkem září,“ dodal.

Podtrhnout lokální význam voleb

Přestože i v roce 2010 byl na billboardech v hlavním městě tehdejší kandidát na primátora Zdeněk Tůma, strana byla v lepším postavení než nyní. Mimo jiné proto, že se na řízení magistrátu do té doby nikdy nepodílela. Navíc ji podporovalo hnutí Starostové a nezávislí, které nyní dalo přednost svazku se zelenými a lidovci.

Volební manažer TOP 09 Jaroslav Poláček popsal podobu vizuální reklamy. „Samozřejmě počítáme s použitím fotografie lídra pražské kandidátky Tomáše Hudečka. Karel Schwarzenberg bude stylizován do podoby mapového špendlíku s nápisem Tady volíme Karla,“ uvedl. Podle Poláčka půjde o motiv, který se použije v rámci kampaně jak pro komunální, tak pro senátní volby. „Cílem je podtrhnout lokální význam voleb,“ doplnill.

Jednou z prvních formací, která se začala před volbami zviditelňovat, bylo hnutí Pro Prahu Zbyňka Passera. To už před měsícem umístilo reklamu do vagonů metra. Minulý týden odstartovala billboardovou kampaň ČSSD. Jejím slabým místem je, že se chlubí něčím, co vláda Bohuslava Sobotky ještě nestačila splnit. KSČM, která v roce 2010 skončila v metropoli na čtvrtém místě, kampaň zatím nezahájila.

Vyzyvatelé

Hnutí pro Prahu
Lídr Zbyněk Passer, bratr miliardáře Radima Passera a starosta Klánovic, akcentuje dopravní témata a efektivnější magistrát. Ten by zeštíhlil a převedl více pravomocí a peněz na městské části. Vedle toho chce vyhnat z města pětinu všech aut tím, že vybuduje 30 tisíc míst na parkovištích typu P+R. Hnutí, jehož předsedkyní je Petra Venturová, vzniklo před rokem z popudu několika starostů malých městských částí.
65 demokratů Jana Kasla
Po roztržce s hnutím ANO se nakonec pražský exprimátor rozhodl kandidovat samostatně. Vedle něj bude usilovat o hlasy voličů dopravní expert Petr Moos, někdejší ministr zdravotnictví Pavel Klener nebo pedagožka Arjana Shameti. Hnutí investuje do kampaně kolem šesti milionů, dárce zveřejní na internetu. Kasl a spol. lákají na fungující a bezpečné město a transparentní radnici, slibují jednotný parkovací systém, zákaz vjezdu kamionů do Prahy či vyřešení problému záchranné služby s předáváním pacientů do nemocnic.

Hlavní političtí soupeři v boji o pražský magistrát

TOP 09

Strana investuje do klání o křesla v pražském zastupitelstvu čtyři miliony korun, program dosud nezveřejnila. Vedle hnutí ANO a trojkoalice zelených, lidovců a starostů ji mohou ubrat voliče spory mezi primátorem Tomášem Hudečkem a šéfem pražské TOP 09 Jiřím Vávrou. Ten se nedostal na kandidátku a jemu blízcí lidé měli založit konkurenční pravicový subjekt Restart 2014. Hudeček toho jako primátor dosud mnoho nepředvedl i proto, že musí řešit problémy s kartou Opencard či tunelem Blanka. Otázka je, zda do politického dění opět nezasáhne policie, která nedávno zabavovala na magistrátu dokumenty.

ČSSD

Od poloviny loňského roku podporuje jednobarevnou vládu TOP 09. Na rozdíl od Tomáše Hudečka nebo lídra ODS Bohuslava Svobody nikdo z kandidátky nečelí trestnímu stíhání. Přesto se minulý volební úspěch Jiřího Dienstbiera jeho současnému nástupci Miloslavu Ludvíkovi jen těžko podaří zopakovat. Programovými prioritami je ukončení „nadvlády developerů“ v Praze, zachování jízdného zdarma pro některé skupiny lidí a dostavba tramvajových tratí a metra D. Strana chce také zajistit sociální bydlení a řešit problémy s předáváním pacientů do nemocnic. Do pražské kampaně investuje čtyři miliony korun.

ANO

Jeden z nováčků, který si v komunálních volbách otestuje, zda už je etablovaným politickým subjektem. Výběr pražského lídra provázely zmatky, nakonec se jím stala bývalá šéfka Transparency International Adrina Krnáčová. Ta slibuje, že vyčistí město od zákulisních lobbistů. Sama se přitom ve firmě Bleu Ocean Solutions jako lobbistka několik let živila. Navíc u různých protikorupčních spolků nemá nejlepší pověst, nerozumí si ani s iniciativou Rekonstrukce státu. Program chce hnutí Andreje Babiše zveřejnit na přelomu srpna a září. Lze očekávat, že mezi stěžejními tématy budou úspory a průhledné zakázky.

ODS

Občanským demokratům jde doslova o život, po propadu v parlamentních volbách by je ještě větší oslabení v hlavním městě a na dalších radnicích asi definitivně poslalo ke dnu. Šance, že voliče osloví už poněkud okoukaný exprimátor Bohuslav Svoboda, se nezdají příliš velké. Z pražské organizace je mediálně nejaktivnější údajná naděje modrých Alexander Bellu, který prakticky denně posílá novinářům e-maily s různými komentáři. Vyladit program chce ODS na mimořádném kongresu, který bude začátkem září v Praze. Zatím se zdá, že pro stranu je klíčový souboj o Senát, kde chce zvrátit poměr sil v neprospěch ČSSD.

Zelení, KDU-ČSL a starostové

Představovat programové body začalo toto uskupení v čele s bývalým pražským radním za zelené Petrem Štěpánkem, jemuž kryjí záda zkušení komunální politici, už před měsícem. Trojkoalice klade důraz jak na územní plánování, financování města či sociální oblast, tak na dopravu. Například slibuje znovuobnovení víkendového provozu metra do dvou hodin ráno a výrazně levnější celoroční jízdenku na MHD pro domácnosti s dětmi. Především chce více investovat do veřejné dopravy. V otázce svozu odpadu navrhuje rozdělit Prahu na čtyři oblasti a vypsat pro každou z nich zvláštní tendr.

Zbyněk Passer podpoří bratra i Babiše

Profil: Raketová kariéra tanečníka Hudečka pokračuje