Vojáci dostanou nové osobní známky, bude na nich i krevní skupina

identifikační vojenské osobní známky

identifikační vojenské osobní známky Zdroj: Kguirnela , CC BY 3.0, wiki

Vojáci brzy dostanou nové osobní známky. Nově na nich bude uvedeno jméno a příjmení, ale i krevní skupina. Změní se také dotazník vyplňovaný při odvodu. Počítá s tím vyhláška ministerstva obrany, která už prošla meziresortním připomínkovým řízením. Současná vyhláška, která určuje podobu vojenských dokladů a odvodového dotazníku, podle ministerstva obrany neodpovídá mezinárodním standardům a dohodám.

Nejviditelnější změnou pro vojáky bude nová podoba osobní známky. „Získané praktické zkušenosti s používáním vojenských dokladů a osobní známky, zejména v zahraničních misích, vyžadují jejich aktualizaci a sjednocení s mezinárodními standardy,“ uvádí ministerstvo ve vyhlášce.

Zatímco na současné osobní známce je uvedena zkratka České republiky ve tvaru CZ a osobní číslo vojáka, popřípadě rodné číslo u vojáků v záloze, na nových bude vyraženo i jméno a příjmení. Obsahovat bude i krevní skupinu a RH faktor, což by mělo přispět k rychlé pomoci v případě vážného zranění na bojišti a k možnosti rychlé transfúze krve.

Dvě známky

Vojáci také nově dostanou dvě nehořlavé osobní známky, v současné době mají jednu. „V případě úmrtí vojáka se jedna známka zpravidla ponechává u těla a druhá se sbírá pro administrativně evidenční účely. Na základě zkušeností se tím zvyšuje pravděpodobnost identifikace v případě závažného poškození těla,“ uvedlo ministerstvo.

Vojenský průkaz podle nového předpisu dostanou i příslušníci aktivních záloh, dosud jej měli jen profesionální vojáci. Vyhláška částečně upravuje i dotazník pro odvodní řízení. „Dotazník slouží s výjimkou stavu ohrožení státu nebo válečného stavu k posuzování schopnosti vykonávat vojenskou činnou službu při dobrovolném převzetí výkonu branné povinnosti občanem,“ uvedlo ministerstvo.

Ministerstvo obrany předpokládá, že výroba nových vojenských průkazů pro 5000 vojáků v aktivní záloze a pořízení asi 35 tisíc osobních známek bude stát kolem 11 milionů korun.