Vojsko nakoupí munici a rakety za tři čtvrtě miliardy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 3.0: Cpl. Justin M. Martinez; WikimediaCommons

Munici pro pistole, pušky, bojová vozidla Pandur i vrtulníkové letectvo a také rakety pro bitevníky L-159 za plných 750 milionů korun nakoupí letos a příští rok ministerstvo obrany. S nadlimitní zakázkou, kterou zprostředkuje zásobovací agentura NATO, dnes souhlasila vláda. Ta rovněž schválila servis vojenských vrtulníků za 1,1 miliardy.

„Nyní nejde o nic menšího než o klíčové schopnosti armády. Proto děláme vše pro to, abychom včas a v nezbytném rozsahu zásoby těch nejvíce potřebných druhů munice průběžně doplňovali. Zároveň u této zakázky chceme zúročit možnosti spolupráce se spojenci, kteří obdobnou munici rovněž pořizují. To může mít významný ekonomický efekt,“ uvedl ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Nákupy přes NATO kritizují české firmy

K nákupům přes agenturu NATO mluvčí rezortu Jan Pejšek uvedl, že tato cesta se v minulosti osvědčila. „Ceny byly v některých případech až o desítky procent nižší. Do soutěže samozřejmě mohou jít i české firmy, už dříve v řadě dodávek uspěl v soutěžích alianční agentury třeba Sellier & Bellot,“ dodal mluvčí.

Fakt, že se ministerstvo obrací na tuto agenturu a ne na domácí výrobce opakovaně kritizovala Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR. Ta poukazuje na skutečnost, že stát tímto způsobem přijde o DPH a další odvody, takže argument o nižší ceně je podle ní nesmyslný.

Vojáci na nedostatek munice poukazují opakovaně. Pozemním a leteckým silám chybí náboje či rakety za asi 5,6 miliardy korun. „Jedná se nejen o munici na výcvik, ale především o tu, která chybí v zásobách,“ řekl na konci června náčelník generálního štábu Petr Pavel.

Zásoby by měly vojákům v případě bojů vydržet na 30 dnů, do té doby by měl začít fungovat systém zásobování v rámci NATO.

Vrtulníky opraví LOM Praha

Schválení peněz na opravy vrtulníků umožní obraně pokračovat ve spolupráci se státní firmou LOM Praha, které letos v listopadu vyprší smlouva.

„Proto chceme se stejným podnikem, který jako jediný v ČR má potřebné licence, uzavřít nové čtyřleté rámcové smlouvy v hodnotě 490 milionů korun za servis a 635 milionů za generální opravy vrtulníků řady Mi,“ vysvětlil Pejšek. Jde o rámcové smlouvy, jejichž objem nemusí být vyčerpán. Záležet bude na aktuální potřebě.

Vrtulníky ruské výroby Mi-8, Mi-17, Mi-171Š a Mi-24 byly do výzbroje české armády zařazovány postupně od roku 1967. Celkem jich je v hangárech 42.