Volby 2016: Celebrity nezabodovaly, lidé volili do Senátu spíše politiky

Senátní volby 2016

Senátní volby 2016 Zdroj: čtk

Účast u voleb do Senátu od jeho vzniku
Kdo postoupil do druhého kola senátních voleb
Hlasování v Jihlavě
Senátní volby v pražských Horních Měcholupech
Senátní volby v pražských Horních Měcholupech
9
Fotogalerie

Snaha stran zvýšit klesající zájem o volby do Senátu pomocí atraktivních osobností nevyšla. Až na žokeje Josefa Váňu a bývalého hokejistu Jiřího Šlégra nikdo z celebrit do druhého kola, které se uskuteční tento pátek a sobotu, nepostupuje. Uspěli spíše lidé, kteří se nepohybují na mediálním výsluní.

První kolo se čtrnácti postupujícími uchazeči o křeslo senátora hladce vyhrálo ANO. Adepti ČSSD a KDU- -ČSL mohou uspět v devíti obvodech. Opoziční ODS má v pomyslném ohni pět želízek, Starostové čtyři a TOP 09 tři.

Komunisté pohořeli. V nejobtížnější pozici jsou socialisté a občanští demokraté, kteří obhajují nejvíce postů. Už teď je jasné, že o část přijdou. Posílit naopak mohou lidovci, kteří si samostatně nebo v koalicích se Stranou zelených polepšili už v roce 2014 o sedm senátorů. Získat může i STAN. Pro vládu Bohuslava Sobotky je podstatné to, že si v horní komoře parlamentu udrží většinu.

Jasně vede exministr průmyslu

O největší překvapení letošních senátních voleb se postaral v obvodu Frýdek-Místek někdejší podnikatel, exministr průmyslu a obchodu v kabinetu Jiřího Rusnoka a současný vládní zmocněnec pro Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský kraj Jiří Cienciała (Občané spolu − nezávislí). Dostal 46 procent hlasů a zcela jistě vyhraje i druhé kolo.

Účast u voleb do Senátu od jeho vznikuÚčast u voleb do Senátu od jeho vzniku|e15

Slavit mohli už minulý víkend také výřečný starosta Chrastavy Michael Canov za STAN a Starosty pro Liberecký kraj se ziskem 45 procent a ředitel pražského Gymnázia Jana Keplera Jiří Růžička v dresu TOP 09 a STAN s 42 procenty. Ten zabodoval s velkou převahou v asi nejsledovanějším obvodu, kterým je Praha 6.

Saxofonista i tanečník propadli

Oproti tomu fiasko zaznamenal saxofonista Felix Slováček za Stranu soukromníků v Praze 10, kde nedosáhl ani na jedno procento hlasů. V šesté městské části zase utrpěl debakl baletní mistr Vlastimil Harapes za ANO. Přestože na veřejných prostranstvích předváděl dokonce i indiánský tanec a těšil se podpoře známého herce, ministra obrany za babišovce Martina Stropnického, skončil čtvrtý za legendou undergroundu Františkem „Čuňasem“ Stárkem.

V obvodu podle očekávání zcela propadl bývalý šéf Sazky Aleš Hušák. O něco lepší práci než Harapes odvedl pro hnutí Andreje Babiše slavný žokej Josef Váňa. I když postupuje do druhého kola, v prvním ho překvapivě porazil o čtyři procentní body starosta Božího Daru Jan Horník (STAN). Ještě větší náskok na hokejistu a olympijského vítěze z Nagana Jiřího Šlégra v barvách ČSSD má na Mostecku Alena Dernerová za Severočechy.

Šlégr postupuje se 16 procenty, jeho soupeřka s více než šestatřiceti. I v tomto obvodu je o vítězi už pravděpodobně rozhodnuto. Ze známých osobností neuspěla v Ostravě za Úsvit − národní koalici ani předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková. Souboj o druhý nejsilnější klub Druhé kolo zřejmě zamíchá rovněž pořadím senátních klubů. ANO se může stát na úkor ODS druhou nejsilnější frakcí v horní komoře. Pokud by všichni jeho finalisté tento týden uspěli, mělo by 18 senátorů. Občanští demokraté mohou z osmi obhajovaných křesel udržet pět, měli by tak maximálně 11 senátorů.

Předstihnout by je mohli i Starostové spolu s TOP 09. V jejich obnoveném společném klubu by mohlo být až 12 senátorů. ANO však šlapou na paty KDU-ČSL a nezávislí, také oni mohou disponovat 18 zástupci. Jisté je, že bez ohledu na výsledek voleb si v Senátu udrží vůdčí postavení sociální demokracie s minimálně 23 křesly, nyní jich má třiatřicet.

Kdo postoupil do druhého kola senátních volebKdo postoupil do druhého kola senátních voleb|e15

 

SOBOTNÍ DĚNÍ JSME SLEDOVALI ONLINE

PÁTEČNÍ DĚNÍ JSME SLEDOVALI ONLINE

 

Volby 2016