Volby ve Spojených státech jsou oslavou datové žurnalistiky

Oslavující příznivci Donalda Trumpa

Oslavující příznivci Donalda Trumpa Zdroj: Reuters

Oslavující příznivci Donalda Trumpa
Oslavující příznivci Donalda Trumpa
Oslavující příznivci Donalda Trumpa
Oslavující příznivci Donalda Trumpa
Oslavující příznivci Donalda Trumpa
11
Fotogalerie

Americká média dokážou analyzovat výsledky voleb, velmi přesně předvídají vítězství v jednotlivých okrscích ještě před konečným součtem. To vše díky dokonalé práci s daty.

Zatímco přesnost předvolebních průzkumů je při letošních velkých plebiscitech velmi nízká (viz odhad FiveThirtyEight, který jasně favorizoval Hillary Clintonovou), analýza výsledků je čím dál více fascinující.

Díky moderním technologiím dokážou přední zpravodajské agentury a média zpracovávat ohromná kvanta dat a přinášejí stále přesnější odhady výsledků. Při amerických volbách toho využily především televize CNN či FOX News a portál deníku New York Times. Všichni komentátoři předních médií se přitom shodují, že takto těsnou volbu neviděli od roku 2000, kdy spolu soupeřili George Bush mladší a Al Gore.

Od zahájení kontinuálního pokrývání voleb moderátoři a novináři neustále předkládají detailní analýzy jednotlivých okrsků, porovnávají je s výsledky voleb před čtyřmi i osmi lety. Ačkoli například klíčový Michigan po sečtení 55 procent hlasů působí jako jednoznačné vítězství Donalda Trumpa, detailnější pohled ukazuje, že šance Clintonové nejsou nulové a naopak velmi pravděpodobně tento stát nakonec získá.

Prozatím nesečtené okrsky mají jednak spoustu obyvatel, zároveň jsou historicky demokratické. Moderátoři dokonce dokážou z historických dat vytáhnout, kolik měli demokratický a republikánský kandidát v daném okrsku jednotlivých hlasů při volbě před čtyřmi lety po sečtení stejného množství hlasů, jako mají v daný okamžik Clintonová a Trump.

grafika Michigangrafika Michigan|CNN

Právě analýza těchto dat naznačuje výrazně nižší podporu Hillary Clintonové u demokratických voličů, než jakou měl Barack Obama před čtyřmi lety. Demokraté ztrácejí mnoho důležitých okrsků a platí to i pro velká města, v nichž se Clintonové jinak daří. I u nesečtených okrsků (a států) pak programátoři dokážou vytvořit pravděpodobnostní modely, které se mohou blížit stále přesněji konečnému součtu. New York Times tak poměrně brzy předpověděly vítězství Donalda Trumpa. CNN naopak detailně ukazuje, kde musí Clintonová uspět, aby si udržela byť jen teoretickou šanci uspět.