Volební účast je zatím slabší, první den přišla zhruba čtvrtina voličů

volby

volby Zdroj: ctk

Páteční hlasování skončilo. Svůj hlas do 20:00 odevzdala téměř čtvrtina voličů, rozhodovali v komunálních a senátních volbách, v některých obcích probíhají také referenda. Volby budou pokračovat v sobotu od 8:00 do 14:00. Volební účast je o něco slabší než při posledních komunálních volbách. Vysoká je hlavně v menších obcích, v některých odvolila již více než polovina lidí.

V hlavním městě se volební účast dvě hodiny před uzavřením místností pohybovala kolem 20 procent. Nejvyšší byla v šesté městské části, kde k urnám přišla čtvrtina voličů, naopak v Praze 10 dorazilo jen zhruba 17 procent. Při volbách nebyly větší potíže, jen v Holešovicích rozbalila ODS blízko volebních místností propagační stánky. Někteří předsedové komisí také sdělili, že si lidé stěžují na přílišnou velikost volebních lístků.

Ve středních Čechách se pohybovala účast kolem 22 procent. Nejvíce lidí přišlo v Kolíně - asi 26 procent voličů. Téměř čtvrtina voličů přišla volit v Benešově, o procentní bod méně v Berouně. Rakovník, Nymburk a Mladá Boleslav hlásily shodně 22 procent, Kutná Hora 21, Mělník 19 a v Kladně přišlo k urnám kolem 18 procent voličů.

Nejvyšší volební účast na Moravě zatím zaznamenalo Brno

Na jižní Moravě se voleb zúčastnila zhruba pětina voličů, řekla Eva Sychrová z krajského úřadu. Nejvyšší účast je podle ní zatím v Brně. Sychrová předpokládá, že větší počet voličů by se mohl dostavit ještě v sobotu dopoledne, ale zatím je účast o něco menší než v předchozích komunálních volbách.

Přibližně třetina voličů dorazila k urnám v Jihočeském kraji. V Českých Budějovicích zaregistrovali místnosti větší nápor především po 18:00. Do té doby chodili volit hlavně důchodci. V Plzeňském kraji se účast pohybovala kolem 20 procent. „Někde odvolilo 13, jinde už 23 procent,“ řekl Jan Nový z krajského úřadu. V Plzni je účast kolem 20 procent, v jednom z menších okrsků ale třeba až 29 procent. „Hraje se fotbal, určitě se to teď projeví na účasti, lidi se budou koukat na televizi,“ myslí si člen jedné z komisí.

"Nevyvážená" účast na severozápadě Čech

Značně rozdílná je zatím účast v Karlovarském kraji. Nebanice na Chebsku měla účast okolo 15 procent, ale Vojtanov na Chebsku až 30, a Bublava na Sokolovsku dokonce okolo 50 procent. U větších měst přibývá voličů zvolna, v Sokolově se účast podobá minulým volbám a jen pomalu roste k 15 procentům. Krajské Karlovy Vary mají okrsky s účastí od 12 procent do 23 procent voličů.

Volební účast v Ústeckém kraji nepřesahuje 20 procent. Například v Chomutově přišlo necelých 15 procent voličů. O něco vyšší účast byla v jednom z okrsků centrálního městského obvodu Ústí nad Labem, necelá pětina voličů. Na ústeckém sídlišti Severní Terasa byla účast nižší, volit přišlo přibližně 15 procent lidí.

Na Liberecku a Královéhradecku přišlo více než 20 procent voličů

V Libereckém kraji do 20:00 odevzdalo svůj hlas většinou 20 až 30 procent voličů. K okrskům s nejnižší účastí patří Dubice v České Lípě s desetinou voličů, kdežto v nedalekých Mařenicích odvolila více než polovina ze zhruba 260 oprávněných voličů. Třeba v místnosti v Sokolí ulici v Jablonci výrazně přibylo voličů kolem 20:00. „Hodně lidí přišlo, když skončily hlavní zprávy,“ řekla zapisovatelka Lenka Klimentová.

V Královéhradeckém kraji byla účast mezi 20 a 30 procenty. Na největším královéhradeckém sídlišti Moravské Předměstí se pohybovala nad 20 procenty, naopak v centru byla 16 procent. V Červeném Kostelci v okrsku Základní škola Komenského přišlo kolem 30 procent voličů. V Pardubicích se účast pohybovala kolem 20 procent. Podobný podíl voličů přišel třeba do místností v Základní škole Bratranců Veverkových a Základní a praktické škole Svítání.

Olomouc poprvé od 1990 jedním volebním obvodem

Nejvyšší účast v Olomouckém kraji hlásí Malá Morava na Šumpersku se zhruba šesti stovkami obyvatel, kde hlas odevzdalo 37 procent voličů. „Například na Přerovsku a Hranicku je účast kolem 20 procent,“ řekla Marie Mazánková z krajského úřadu. Ve volební místnosti v Základní škole Heyrovského v Olomouci zájem večer výrazně ochabl. „Mezi 19:00 a 20:00 přišlo pouze pět voličů,“ uvedl šéf komise Zdeněk Machalíček. Olomouc je poprvé od roku 1990 jedním obvodem, hlasovací lístek s 582 jmény tak má formát A1. Lidé se ale podle volebních komisařů vypořádávají s lístkem bez problémů.

Volilo se také ve věznici v Mírově na Šumpersku. Tam mohlo v senátních volbách hlasovat 13 z 354 odsouzených, podle informací mluvčí věznice Kamily Válkové svůj hlas nakonec odevzdalo šest z nich.

Na Vysočině se účast v oslovených okrscích pohybovala až kolem 30 procent. V Budíkově na Pelhřimovsku dokonce přišla už polovina zapsaných voličů. „Zájem o senátní volby je o něco menší, ale i tak dosahuje 35 procent,“ řekla členka volební komise. Třeba na největším jihlavském sídlišti Březinky přišlo jen 21 procent voličů. „Celkovou účast odhaduji maximálně do 40 procent,“ řekla zapisovatelka Miroslava Jarošová.

Zhruba 25 procent lidí odvolilo i na Ostravsku

K volebním urnám v Ostravě dorazilo zhruba 23 procent voličů, řekl Radek Drong z magistrátu. Například v Karviné je ale účast nižší, podle mluvčí magistrátu Šárky Swiderové okolo 15 procent. Podle Petra Sordyla z opavského magistrátu lidé k volbám mířili hlavně po otevření místností a večer už přichází jen minimum voličů. „Kontrolní skupiny krajského úřadu k 19:00 zkontrolovaly 23 volebních místností, odhadovaná volební účast byla zhruba 25 procent,“ řekla mluvčí kraje Petra Špornová.

K urnám ve Zlínském kraji přišla například v Kroměříži a Vsetíně asi pětina voličů. Podobné množství jich dorazilo i v krajském Zlíně, kde lidé vybírají navíc i senátora. Více, kolem 25 procent voličů, hlasovalo v Uherském Hradišti, kde se také volí i do Senátu.