Vondráček obhajuje zlevnění jídla ve sněmovní restauraci. Může prý nastat jen u některých položek

Předseda Sněmovny Radek Vondráček

Předseda Sněmovny Radek Vondráček Zdroj: ČTK

poslanecká sněmovna
Poslanecká sněmovna
3
Fotogalerie

Levná strava v Poslanecké sněmovně je mezi zákonodárci znovu tématem. Předseda dolní komory Radek Vondráček se domnívá, že snížení obchodní přirážky je správným krokem. Piráti to kritizují a myslí si, že by jídlo mělo automaticky zdražovat podle inflace.

Poté, co pirátští poslanci zkritizovali návrh Kanceláře Poslanecké Sněmovny na snížení obchodní přirážky z 50 procent na 40, což by snížilo ceny pokrmů a nápojů v Poslanecké sněmovně, se do sporu vložil i předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček.

Důvodem snížení obchodní přirážky, které má platit od začátku července, je podle Vondráčka zvýšení cen surovin. „Cílem je zachovat výši konečných cen i přes zdražení vstupních surovin – zejména s ohledem na zaměstnance Poslanecké sněmovny,“ uvádí Vondráček, který celou kauzu vnímá jako snahu o zviditelnění.

Vondráček připouští, že u některých položek může dojít i k nepatrnému zlevnění, dodává ale, že od letošního února se naopak přirážky zvýšily u pokrmů z deseti a u nápojů z pěti procent.

Podle Vondráčka Piráti žádný návrh na zvýšení cen jídel a nápojů nepodali. To Piráti připouští. „V komisi pro práci Kanceláře poslanecké sněmovny jsme ale zdražování hlasováním podpořili a jako jediní jsme hlasovali proti zlevnění,“ okomentoval pro E15 poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík, podle kterého by strava a nápoje měly v Poslanecké sněmovně zdražovat automaticky podle inflace.