Ať se Babiš předvede. Ale bez nás, říká poslanec Pirátů Ferjenčík

Poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík

Poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík Zdroj: Michael Tomeš

Poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík
Poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík
Poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík
Poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík
Poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík
11
Fotogalerie

Poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík tvrdí, že jeho strana neuzavřela žádnou dohodu s hlasovací koalicí ANO, SPD a komunistů. Premiér Andrej Babiš je podle něj nedůvěryhodný hlavně kvůli svému permanentnímu střetu zájmů. „Když si ho v této pozici přeje třetina voličů, ať se předvede. Ale bez naší podpory,“ říká Ferjenčík. Roli svojí strany při sestavování vlády si dovede představit jen v případě, že by byla úřednická a vznikla v dolní komoře parlamentu, a nikoliv na Hradě.

Piráti se loni poprvé dostali do Poslanecké sněmovny. Souhlasíte s Andrejem Babišem, že je to žvanírna?

Sněmovní kultura mě trochu zklamala včetně jednacího řádu, který není dobře nastavený. V pražském zastupitelstvu se říkalo: Všechno už bylo řečeno, ale ještě to neřekli všichni. To se často děje i ve sněmovně. Když má třeba SPD na pořadu nějaký nesmysl, tak všichni členové klubu postupně řeknou totéž.

Na druhé straně je možnost vystoupení pro řádně přihlášené poslance dost omezená. Mohou za to přednostní práva k řečnění a faktické poznámky.

Babišovo hnutí přišlo po loňských volbách s návrhy na změny jednacího řádu, nyní je řeší pracovní skupina, v níž jsou zastoupeny všechny sněmovní strany. Které náměty podpoříte?

Líbil by se mi kompromisní systém, v němž by kluby měly vyhrazené časy, jak dlouho se danému tématu mohou na plénu věnovat. K jednomu zákonu by to mohly být dvě hodiny pro klub. Funguje to tak v Německu nebo v Evropském parlamentu.

Velmi by také pomohlo, kdyby se mluvčí s přednostním právem, jako jsou šéfové klubů, hlásili písemně, a ne kdykoliv si vzpomenou. Řadové poslance to demotivuje. Dva týdny v měsíci, které ve sněmovně zpravidla strávíme plenárními debatami, by se pak daly lépe využít.

Kdy by mohly úpravy projít?

Má to tři roviny. Jedna věc je novela jednacího řádu, druhá praxe a třetí různé procedurální obložky neboli podrazy. Také mi přijde bizarní dělat přestávky na porady klubů ve chvíli, kdy se nikdo o ničem neradí. O změnách se stále diskutuje.

Je pro Piráty důležité i zařazení určitých bodů tak, aby se stihly projednat do večerních televizních zpráv a uzávěrek deníků?

Všichni se samozřejmě snaží, aby jejich návrhy měly mediální pozornost. Jejich řazení na program ovlivňuje procedurální bystrost klubu. Funguje to i opačně. ODS nedávno řečněním blokovala debatu o fiskálním paktu EU schváleném vládou v demisi, aby se nestihl přijmout.

Udělali byste z dnešního pohledu něco jinak než před půl rokem? Mám na mysli pomoc ANO, SPD a komunistům s ustavením komory. V té době jejich neformální spojenectví vzniklo a dodnes funguje.

Stále si myslím, že to bylo správné rozhodnutí. Jasně odhalilo, že se ANO chtělo domluvit s SPD a komunisty, přestože jsme se snažili být vstřícní. Šéf poslanců ANO pan Faltýnek to ale nereflektoval, dohodl se s oběma stranami a dodnes spoustu věcí válcují na tomto půdorysu.

Vzhledem k tomu, jak se zachovali Piráti, ale nemůže tvrdit, že neměl jinou možnost. A i když se oháněl tím, že zastoupení stran v orgánech sněmovny bude poměrné, nakonec to nedodržel. Sebral jedno křeslo předsedy výboru Starostům a dal ho komunistům. Byl to výměnný obchod za udržení hlasovací koalice.

Z dohody jste ale také něco měli, nebo ne?

Nebyla žádná dohoda s ANO. Nedostali jsme skoro žádné výbory, které pro nás byly prioritní. Chtěli jsme hlavně předsednictví výboru pro bezpečnost. Získal ho ale pan Koten z SPD. Výbor přitom fakticky řídí jeho tajemník, protože předseda Koten to nezvládá.

A co zisk křesla ve vedení sněmovny pro Piráty?

Je pravda, že nás nikdo nešikanoval jako předsedu ODS pana Fialu, který nebyl ostentativně dvakrát zvolen a funkci získal až napotřetí.

Kandidoval jste na šéfa sněmovní komise pro kontrolu GIBS. Překvapilo vás, že tajné hlasování dopadlo ve prospěch Jiřího Maška z ANO?

Ne. Spíš mě zklamalo, že zatímco pan Ondráček z KSČM vyvolal jako komunistická mlátička obrovský odpor veřejnosti, pan Mašek téměř nikomu nevadí. Přitom komisi kontroluje ANO, jehož lídr je trestně stíhaný. To mi přijde značně problematické.

S ANO, SPD a komunisty jste podpořili novelu daňového řádu neboli daňový džihád, jak ji nazval šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek, která prolomí mlčenlivost bank, advokátů nebo daňových poradců. Opravdu se bez těchto změn stát, přesněji ministerstvo financí, neobejde?

To je jedna z nejbizarnějších kauz vyrobená TOP 09, protože prolomení bankovního tajemství předložil už v roce 2009 tehdejší ministr financí Kalousek. Potřebuje ale plivat na Piráty, a tak tvrdí něco jiného než tehdy. Novela, která se přijímala teď, ke Kalouskově původní předloze přidala jen dvě upřesňující věty.

Piráti jsou proevropská strana, a pokud je tady evropská směrnice proti podvodům s obchodními transakcemi prováděnými přes advokáty, nevím, proč bychom ji nepodpořili. Směrnice se netýká zastupování u soudů, tedy toho, co si lidé představují pod advokátním tajemstvím.

Novela ale jde nad rámec směrnice. Proč právě Piráti podporují zákony, které dávají úřadům stále větší moc?

Byli jsme proti tomu, aby lidé, kteří mají internetové bankovnictví, mohli být sledováni přes IP adresy svých mobilů. To se nám podařilo z návrhu vyškrtnout. Co se týče směrnice, nad její rámec jdou pouze ony dvě věty týkající se bankovního tajemství, které daňový řád rozšiřují o finanční úschovy a úvěry a kromě majitelů účtů se doplňují jejich disponenti.

Od začátku říkáte, že chcete zůstat v opozici. Proč jste nepřijali vládní odpovědnost, kterou vám Babiš nabízel?

Držíme se své strategie, kterou jsme schválili a zveřejnili už před loňskými volbami. Odmítáme podpořit vládu s nedůvěryhodným premiérem a s většinovou účastí ANO, která se opírá o SPD nebo komunisty.

V současnosti nevidíme žádnou variantu kabinetu, který by naše podmínky splňoval. V opačném případě jsme připraveni se podílet na vyjednáváních například o úřednické vládě. Musela by ale vzniknout ve sněmovně, a nikoliv na Pražském hradě. Není to tak, že automaticky trváme na opoziční roli a neumíme si představit vládu s naší účastí nebo podporou.

Co vám na Babišovi nejvíce vadí?

Nejde jen o kauzu Čapí hnízdo, ale o jeho obří a permanentní střet zájmů. Třeba v minulém volebním období jako ministr financí prosadil prodloužení státní podpory biopaliv, protože je v této oblasti v Česku jedním z největších byznysmenů. Takový člověk nemá být premiérem. Když si ho ale v této pozici přeje třetina voličů, ať se předvede. Ale bez podpory Pirátů.

Jaké zákony či novely chcete jako opoziční uskupení prosadit a s kterými stranami hodláte spolupracovat?

Máme dvě desítky programových priorit, momentálně je to zrušení výjimek pro ČEZ a další státní firmy zveřejňovat smlouvy. Dále je to nominační zákon proti trafikám ve státní správě a podnicích. Premiér Babiš sliboval, že ho podpoří, ale pak otočil. ANO ho teď navrhuje zamítnout s tím, že představí vlastní návrh. To je taková poslední móda, že vláda zamítá poslanecké návrhy, aby je okleštila a pak sama navrhla.

O co ve vaší předloze jde? Asi nesouhlasíte s tím, že vládní výbor pro personální nominace tvoří jen členové ANO.

Chceme, aby byli ředitelé státních firem odvolávání kvůli předem daným, transparentním důvodům. Například by se stanovilo, že Česká pošta musí mít určitý hospodářský výsledek, musí doručovat s jistou přesností a držet tolik a tolik poboček. A teprve pokud by to nesplňovala, tak by její management skončil.

Teď se řekne, že se vládě nelíbí vize dalšího rozvoje firmy nebo nastoupí finanční kontrola, která vždycky něco najde. Musí existovat jasná pravidla schválená sněmovnou, aby vláda nemohla bezdůvodně nikoho vyhazovat ani ze správních rad podniků a kupovat si komunisty tím, že je dosadí na uvolněná místa. Další návrhy? Určitě je to omezení povinného přimíchávání biopaliv, které škodí životnímu prostředí, motorům v automobilech a v neposlední řadě připravuje státní rozpočet o stamiliony. To je politika postavená na hlavu.

Co prosazování prvků přímé demokracie, které mohou rozkolísat ústavní systém?

Podporujeme zákon o obecném referendu, ale současně si uvědomujeme rizika s ním spojená. Proto navrhujeme, aby se přijal dvoustupňově a zpočátku se netýkal norem, kde je nutná ústavní většina. Lidé by hlasovali o vnitrostátních opatřeních, jako je zákaz kouření v restauracích nebo zachování či zrušení letního času.

Plebiscit o vystoupení z EU byste tedy nepodpořili?

Referendum se musí vyzkoušet na jednoduchých věcech. Navíc Piráti jsou pro setrvání Česka v EU i v NATO.

Svoje představy o referendu předložila ČSSD, SPD i komunisté. Která je vám nejbližší?

Návrh sociální demokracie se dobře vyrovnává s možnými riziky, omezuje okruh otázek. Jsou tam ale absurdní limity, jako je 850 tisíc podpisů pro vyvolání hlasování a alespoň padesátiprocentní účast oprávněných voličů. To není možné splnit. Jako reálné vidím sesbírání 250 tisíc podpisů a účast třicet až pětatřicet procent.

Která předloha podle vás dostane přednost?

Bude to otázka kšeftů ANO. A samozřejmě toho, jak dopadne vyjednávání s ČSSD a komunisty o vládě. ANO má rozjednaných několik linií, za co zobchoduje podporu pro svoji vládu. Podle toho funguje sněmovna, což určitě není příznivý stav.

O jaké linie jde?

U referenda záleží na tom, kdo bude klíčovým partnerem ANO. Jeho návrh zákona se pak stane hlavním nosičem. Další linií jsou správní rady státních firem, kam chtějí komunisté.

Nechcete spolupracovat se stranami, jako je ODS či TOP 09, ale zároveň nevěříte Babišovi. Jak hodláte svoje návrhy prosazovat?

Podle nás je ve sněmovně málo důvěryhodných lidí, takže jsme jako Piráti takovou samostatnou jednotkou. Máme programové priority, které tlačíme a hledáme pro ně podporu. A budeme hlídat vládu. Uvidíme, jak to voliči ohodnotí.

Mikuláš Ferjenčík (31)
Pochází z politicky aktivní rodiny. Jeho praprastrýc a jmenovec, Slovák Mikuláš Ferjenčík, byl v období třetí republiky demokratickým politikem. Jeho otec byl obecním zastupitelem a jeho sestra Olga Richterová je stejně jako on poslankyní za Piráty. V letech 2010 až 2014 byl místopředsedou Pirátské strany, v letech 2014 až 2018 pražským zastupitelem. Jednou týdně vede kroužek logiky na základní škole. Jeho koníčky jsou fotbal a hra na akordeon.