VV chtějí koaliční jednání o dalších škrtech v rozpočtu školství

Radek John

Radek John Zdroj: mediafax

Věci veřejné (VV) chtějí s koaličními partnery jednat o plánovaných miliardových škrtech v rozpočtu ministerstva školství. Na zasedání své výkonné rady, které se uskuteční příští týden, zvou náměstka ministra školství Ladislava Němce, aby jim předložil analýzu rozpočtu ministerstva. Uvedl to předseda strany Radek John.

Nejmenší vládní strana se zatím podle dostupných informací nezabývala jmény kandidátů na uvolněné místo ministra školství. „Než bude vyjednáváno o konkrétním jménu nového ministra, musí být přesně stanovené podmínky fungování ministerstva školství,“ řekl John. Analýza, kterou má Němec předložit, bude podle něj podkladem pro jednání v koalici a s premiérem Petrem Nečasem (ODS). „Resort školství jednoznačně potřebuje vládní garance pro školství a jeho rozvoj,“ dodal John. Strana ale kvůli tomu nechce svolávat schůzi koaličních špiček K9.

Až po rozhovorech v koalici a jednání s Němcem, který bude končícího ministra Josefa Dobeše (VV) zastupovat, může kandidát strany na šéfa školského resortu „odpovědně přijmout kandidaturu“, dodala místopředsedkyně vlády a VV Karolína Peake. Uvnitř strany se hovoří o možné kandidatuře členů strany Dagmar Navrátilové a Milana Šťovíčka, kteří mají zkušenosti s pedagogickou činností, nebo o místopředsedkyni sněmovny za VV Kateřině Klasnové.

Dosavadní ministr školství Dobeš ve funkci končí, oficiálně kvůli svému nesouhlasu s dalšími škrty v rozpočtu ministerstva. Vláda kvůli nepříznivému vývoji ekonomiky plánuje zmrazit výdaje na vzdělání ve výši 2,5 miliardy korun. Podle Johna lze uspořit peníze ve školství buď snížením platů učitelů, nebo zavedením zápisného, které by studenti vysokých škol platili před zahájením semestru. Snížení platu učitelů je proti prioritám VV, v úvahu tedy připadá zavedení zápisného, dodal.

Na Dobešova nástupce spadne řada problémů, kvůli kterým končící ministr čelil kritice. Bude muset nastartovat čerpání z fondů EU, rozhodnout, jestli miliardy ušetří na platech učitelů, nebo je vezme univerzitám, dokončit musí také reformu vysokých škol.