VV: Otázky kolem rozpočtu nejsou problém

Výkonná rada Věcí veřejných se dnes ráno sešla kvlůli ujasnění postoje strany pro zasedání koalice o řešení vládní krize.

Výkonná rada Věcí veřejných se dnes ráno sešla kvlůli ujasnění postoje strany pro zasedání koalice o řešení vládní krize. Zdroj: CTK/Michal Burian

Věci veřejné velmi pravděpodobně vyhoví ultimátu premiéra Petra Nečase (ODS) a nebudou blokovat dnešní jednání o snižování rozpočtových schodků v letech 2013 a 2014. Dopoledne to řekl šéf VV Radek John.

Nejmenší vládní strana se během víkendu seznámila s návrhy, které dostala od Nečase. Jde o růst daně z přidané hodnoty, nižší růst důchodů a vyšší zdanění bohatších lidí. Zástupci ODS a TOP 09 už jednali časně ráno na úřadu vlády, šlo o přípravu na poradu ekonomických ministrů.

ODS také nabídla VV revizi programového prohlášení vlády, což zřejmě bude jeden z hlavních bodů odpoledního jednání všech tří stran. Šéf VV Radek John řekl, že zatímco na poradě ekonomických ministrů komplikace neočekává, mohou prý nastat právě při debatě o revizi programového dokumentu. VV v něm podtrhaly různými barvami podle toho, jak jsou z pohledu jednotlivých stran problematické.

V případě, že jednání zkrachuje, budou ODS a TOP 09 pro urychlené předčasné volby. Podobně se už vyjádřily i opoziční ČSSD a KSČM.

Dopoledne se rovněž sešli poslanci a senátoři ODS, oba kluby vyjádřily Nečasovi plnou podporu. „Plně stojíme za dosavadními kroky premiéra Petra Nečase,“ konstatoval místopředseda poslanců ODS Jan Bauer.

Vládní krizi rozpoutalo usnesení grémia VV z minulého úterý, které vyzvalo své ministry k podmíněnému odchodu z kabinetu. Ministři VV demise nakonec nepodali a strana krok v souvislosti s dalšími jednáními odsunula.

VV údajně dostaly minulý čtvrtek na jednání s představiteli ODS příslib, že se budou na zasedáních špiček koalice řešit jejich požadavky. Týkají se například rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu a situace na státních zastupitelstvích a ve státním podniku Lesy České republiky. Debata by mohla být i o letošních škrtech ve školství.