VV se opřely do Kalouska: Návrh rozpočtu je katastrofální

předseda VV Radek John

předseda VV Radek John Zdroj: Foto E15 Eduard Erben

Věci veřejné opět víří koaliční vody. Tentokrát se opřely do návrhu státního rozpočtu pro příští rok, který včera představil ministr financí Miroslav Kalousek. Návrh je prý přímo katastrofický, tvrdí předseda VV Radek John. Kalousek jen kroutí hlavou. "Z Věcí veřejných se ozývá každý den něco jiného, já už to ani nestíhám sledovat," reagoval.

Ohledně rozpočtu se proto koalice sejde v pondělí. „Kvůli Věcem veřejným se scházíme už půl rok, ani tentokrát to nebude jiné,“ řekl agentuře Mediafax předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík.

Návrhu rozpočtu Kalousek předložil ekonomickým ministrům na včerejší noční poradě. Podle VV je ale návrh v rozporu s koaliční smlouvou. Potvrdilo se prý například to, že školství i doprava, tedy rezorty VV, mají výrazně škrtat.

„Všechny nás překvapil pan ministr financí tabulkou, kterou rozdal v noci na poradě ekonomických ministrů, která mění veškeré dohody z koaliční smlouvy,“ uvedl ekonomický expert VV Michal Babák.

Spor ve vládní koalici je o 14 miliard korun, o ty by podle Věcí veřejných měl být v příštím roce navýšen rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury. Podle Kalouskova návrhu by ale do fondu dopravní infrastruktury šlo příští rok pouze 33 miliard korun, ne 47, jak chtěly Věci veřejné.

VV v této souvislosti protestují, podle nich by menší příliv financí zapříčinil to, že by nemohly odstartovat některé nové stavby. Přídavným problémem by navíc bylo i to, že by Česko nedosáhlo na peníze z evropských fondů. Zde je totiž podmínka spolufinancování z domácích zdrojů.

Pondělní schůzka K9 by se měla zabývat také možností zvýšit v budoucnu jednotnou sazbu DPH až na 19 procent a získat tak do státní kasy více peněz, VV ale tuto variantu, která by dopadla na všechny obyvatele, naprosto nepřipouštějí. Na pondělní jednání K9 má o den později navázat další porada ekonomických ministrů. Kalousek prý projednává rozpočet zákona nejprve ve vládě a potom s jednotlivými poslanci.

Sobotka: VV se mohou divit jen katastrofálním důsledkům své vlastní politiky

Podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky se ale VV chovají pokrytecky. Sobotka uvedl, že ministři VV, a to včetně VV, prý už v loňském roce zvedli ruku pro víceleté rozpočtové rámce. A v nich je zahrnut i rozpočet na rok 2012. Sobotka také v souvislosti s otázkou rozpočtu poukázal na to, že VV podpořily veškeré návrhy ministra financí Kalouska, které omezily příjmovou stranu rozpočtu.

Schodek rozpočtu nesmí podle koaličních partnerů ODS a TOP 09 v příštím roce překročit 3,5 procenta hrubého domácího produktu, což podle návrhu rozpočtu znamená schodek v roce 2012 ve výši 105 miliard korun, ten má být o 30 miliard korun nižší než v roce letošním.