VV: Z hazardu musí mít stát víc. O jeho zdanění chceme jednat zvlášť

Předseda Věcí veřejných Radek John na konferenci strany, která začala 28. května v Hradci Králové.

Předseda Věcí veřejných Radek John na konferenci strany, která začala 28. května v Hradci Králové.

Poslanci Věcí veřejných (VV) chtějí ve sněmovně projednat zdanění hazardu zvlášť mimo daňovou reformu. V průběhu zasedání poslaneckého klubu VV v Hradci Králové to řekl poslanec Josef Novotný, který je známým bojovníkem proti hazardu. V koalici chtějí VV prosadit vyšší zdanění hazardu tak, aby roční výnos pro stát byl nejméně deset miliard korun ročně místo nynějších osmi miliard.

Daňovou reformu ve vládě schválili ministři ODS a VV, za ministry TOP 09, kteří kvůli angažmá Ladislava Bátory na ministerstvu školství nepřišli, tam byli náměstci, ti hlasovat nemohou. Premiér po jednání kabinetu uvedl, že změny v daňové reformě bude možné ve sněmovně dělat jen tehdy, když budou dohodnuté v koalici.

Podle Novotného z koalicí navrhované daňové reformy vyplývá, že zdanění hazardu bude kolem osmi miliard korun, tedy stejně jako dosud. „To není žádný posun a jde jen o udržení současného nepřijatelného a nemravného stavu. Před lidmi budeme nedůvěryhodní,“ řekl Novotný.

VV požadavkem na výnos z hazardu pro stát ve výši nejméně deseti miliard korun prý dělají kompromis, protože ve svém volebním programu slibovali zařízení výnosu 13 miliard korun. Pokud se zdanění hazardu nebude projednávat zvlášť, Novotný podle svých slov rozpočet při hlasování ve sněmovně nepodpoří.

Poslanci VV se podle Novotného také vyslovili pro zachování zvýhodnění stravenek pro zaměstnance. Daňové zvýhodnění stravenek chce zrušit ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Podle Novotného však poslanecký klub otázku stravenek nepokládá za zásadní problém, na kterém by mohla daňová reforma ztroskotat.