Vypisování veřejných soutěží bude pro obce jednodušší

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Sedmicka

Obce by mohly mít jednodušší život při organizování veřejných zakázek. Alespoň pokud projde sněmovnou již dvacátá novela zákona o veřejných zakázkách, s jejíž podobou včera souhlasila vláda.

Nová úprava mění absolutní povinnost zrušit výběrové řízení v případě, že se přihlásí jen jeden zájemce. Soutěž se vypíše znovu. Pokud se i opakované soutěže zúčastní jen jeden zájemce, povinnost zrušit výběrové řízení již nebude platit.

Nový ministr pro místní rozvoj František Lukl opatření odůvodnil tím, že bez této změny měly obce často minimální šanci dokončit soutěže, zejména na finanční kontrakty s bankami. „Těchto soutěží se pravidelně účastnil jen jeden zájemce,“ upozornil Lukl na své zkušenosti z doby, kdy působil jako starosta Kyjova.

Další zjednodušení soutěžního procesu vyplývá i z toho, že u opakovaných zakázek odpadne povinnost uveřejňovat předběžné oznámení. Tato povinnost nyní každou soutěž prodlužuje o měsíc.

Novela kromě toho zachovává u veřejných zakázek malého rozsahu na stavební práce limit tři miliony korun. Od prvního ledna 2014 se měl limit snížit na milion korun. Ministr doufá, že novela projde sněmovnou a začne platit od příštího roku.
Podle Davida Ondráčky z Transparency International sílí hlasy požadující podstatné změkčení současných soutěžních pravidel. „Budeme velmi pečlivě monitorovat osud novely ve sněmovně, aby nedošlo k vypuštění stávajících prospěšných opatření,“ řekl.