Vyšetřovatelé manipulovali přepisy odposlechů, zaznělo první den soudu s Rathem

David Rath u soudu.

David Rath u soudu.

Ostře sledovaný soud s Davidem Rathem začal.
Soud přilákal desítky novinářů.
Soud přilákal desítky novinářů.
Ostře sledovaný soud s Davidem Rathem začal.
David Rath u soudu.
7
Fotogalerie
Jedenáct obžalovaných, na osm desítek svědků a minimálně deset týdnů trvající hlavní soudní líčení. To jsou některá z čísel kolem nejsledovanějšího soudního procesu roku, jehož protagonistou je poslanec, bývalý středočeský hejtman a ještě loni na jaře jeden z nejvýraznějších politiků ČSSD David Rath.

Jeho kauza je první ze série policejních zátahů na velké ryby, kterou dnes začal projednávat soud. Třeba u bývalé místopředsedkyně Poslanecké sněmovny za TOP 09 Vlasty Parkanové se nad rozuzlením jejího případu stále vznáší otazníky, přestože byla zbavena imunity už více než před rokem.

Rath měl čekání na soud horší. Dva dny po policejní razii z loňského 14. května ho soud poslal do vazby, kde byl dodnes. Po obvinění rezignoval na funkci krajského zastupitele, a tím skončil i jako hejtman. Vystoupil rovněž ze sociální demokracie. Poslaneckého mandátu se ale nevzdal.

Rath od začátku tvrdí, že jeho obvinění z korupce je objednanou a dopředu připravenou politickou likvidací nepohodlného kritika. Represivní složky se podle něj utrhly ze řetězu a dělají si, co chtějí. Od zatčení své milenky a spolupracovnice Jany Nagyové prakticky stejně hovoří i expremiér a bývalý šéf ODS Petr Nečas. „Přitom on je jedním z otců toho, co dnes nazývá prokurátorskou republikou. Až bohorovně si myslel, že cílem sledovaček bude leda opozice,“ řekl na Nečasovu adresu Rath. Ten je přesvědčený, že jeho proces u Krajského soudu v Praze spravedlivý nebude a cítí se nevinný. Žádného trestného činu se prý nedopustil, přesto si nedělá iluze, jak soud dopadne. Bude ale bojovat, píše v prohlášení, které zaměstnanec Poslanecké sněmovny rozdal novinářům před soudní síní.

„Já osobně se v tomto boji nevzdávám! Budu bojovat do poslední chvíle, neboť to není jen soud o opozičním politikovi Rathovi, ale o této zemi, o respektu k lidské svobodě, o tom, zda budeme policejním státem, nebo zemí, kde orgány činné v trestním řízení i justice dodržují zákony a nezneužívají je ke svým mocenským hrátkám,“ píše se v Rathově prohlášení.

Hrozí až dvanáct let vězení

Státní zástupce Petr Jirát podal vedle Ratha začátkem dubna obžalobu mimo jiné na exposlance ODS a někdejšího Rathova spolupracovníka Petra Kotta a bývalou ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou. Jde o hlavní aktéry údajné korupční kauzy týkající se výběrových řízení ve Středočeském kraji. Žalobce je viní z přijetí úplatků a dalších trestných činů, za což jim hrozí až dvanáctileté vězení.

Manipulacemi s tendry měla podle rezortu pro místní rozvoj vzniknout škoda celkem za 56 milionů korun. Jde o peníze vyplacené úřadem na projekty, které měly být dotovány z evropských fondů. EU však po vypuknutí aféry výdaje ministerstvu neproplatila. Jako poškozený se původně přihlásil i Středočeský kraj. Nedávno ale s odvoláním na znalecký posudek uvedl, že mu žádná škoda nevznikla.

PRVNÍ DEN PROCESU JSME SLEDOVALI ONLINE

17:05První den jednání soudu končí

Soudce Pacovský ukončil první den procesu s Davidem Rathem a dalšími obžalovanými. Rath bude moci ve svém projevu pokračovat zítra v 8:45.

16:56Rath zmínil Johanu Novotnou jako garanta veřejných zakázek

Rath mluví o jisté paní Novotné, která byla na jeho úřadu garantem veřejných zakázek. Patrně má na mysli Johanu Novotnou, která nedokázala uspokojivě vysvětlit, z jakých zdrojů platila svůj dvanáctimilionový byt v centru Prahy.

16:50Rath vypovídá už více než tři hodiny

Usnul první z advokátů.

16:30Systém kontroly fungoval natolik, že nebylo možné zakázky ovlivnit, prohlásil Rath

Podle Ratha nebylo v moci politiků ovlivňovat veřejné zakázky. Rath prý nastavil takový systém kontroly, že nebylo možné do toho stroje zasahovat. „Ani hejtman nemá moc šanci zasáhnout do práce ředitelů odborů,“ prohlásil obviněný politik.

16:00Na deset minut jsem krabici s vínem ztratil z dohledu, říká Rath

Rath popisuje, jak se mu do rukou dostala krabice se sedmi miliony. „Odcházel jsem s tím, že jsem dostal krabici s vínem tak, jak mi bylo řečeno. Vyšel jsem ven, kde mě překvapili policisté s tím, abych jim vydal úplatek. Já byl samozřejmě překvapený, protože jsem o něčem takovém jako úplatek slyšel poprvé.“

„Do spisu vazebnímu soudu napsali, že jsem odmítl krabici vydat,“ popisuje Rath a dodává, že na videozáznamu je přitom vidět, že krabici položil na zem. Politik pak několikrát opakuje, že o přesném obsahu krabice neměl tušení. „Já nevím, co v té krabici bylo, já jsem to neotvíral. Byla deset minut bez kontroly. Nedala to tam policie, když manipuluje důkazy, přepisy odposlechů?“ ptá se Rath před soudem.

15:45Rath v podstatě obvinil vyšetřovatele z manipulace s odposlechy

Rath se pozvolna vrací ke svému zatčení loni v květnu. Mluví o krabicí na víno, v niž se podle obžaloby nacházelo sedm milionů korun. Podle něj byla vystřižena pasáž, kde se baví o předání vína.Ta se prý objevila až později. „Jak můžeme seriózně pracovat s odposlechy, které jsou takto sestříhané?“ ptá se. „V této kauze je povoleno všechno,“ zlobí se Rath kvůli sestříhaným odposlechům, které nikdo neřeší.

„Nevíme, kolik dalších zásahů udělali do odposlechů. Kolik toho vystříhli, přeházeli. Nevíme, kolik tam toho kde ještě bylo,“ nařkl Rath vyšetřovatele z manipulace s odposlechy.

Soud má přehrání odposlechů v plánu, ale určitě ne dřív než příští týden.

15:37Rath výběrová řízení a rozpočty neřešil

David Rath se hájí, že o výběrových řízeních prý vůbec nerozhodoval, že neznal konkrétní rozpočty. O všem důležitém rozhodovalo zastupitelstvo a rada.

15:26Politik odmítá milionové úplatky

Někdejší hejtman odmítá, že by přijal úplatky ve výši 16 milionů korun. Nenechal si prý ani slíbit 22 milionů.

15:07Rath cupuje text obžaloby

Obviněný politik si vzal do ruky 88 stránek dlouhý text obžaloby. Chystá se rozebrat jednotlivé body dokumentu. Podle Ratha byla většina investic naplánována ještě předtím, než Kott a Pancová nastoupili do středočeských nemocnic. Odpovědnost za plánování investic prý leží na jejich předchůdcích.

14:56Rath pokračuje ve svém projevu

Rath navazuje na svoji předchozí výpověď. Představuje posudky dokazující, že zakázky nebyly předražené. Podle něj měl kraj dobře nastavené kontrolní mechanismy pro veřejné zakázky. Dokládá to dalším připraveným posudkem.

14:43Jednání soudu pokračuje

Jednání soudu po přestávce znovu pokračuje. Rath, Kott i Pancová se krátce radí se advokáty. Bývalý hejtman by měl po té pokračovat ve své výpovědi.

Kateřina Pancová u souduKateřina Pancová u souduObžalovaná Kateřina Pancová u soudu.

13:20Soudce Pacovský ohlásil přestávku

Přestávka bude trvat do půl třetí.

Petr Kott odchází ze soudní síně po vyhlášení přestávkyPetr Kott odchází ze soudní síně po vyhlášení přestávkyPetr Kott odchází ze soudní síně po vyhlášení přestávky.

12:58Cena rekonstrukce Buštěhradského zámku prý byla v pořádku

Rath cituje posudek, podle kterého znalec dospěl k závěru, že částka za Buštěhradský zámek je v souladu s obvyklými cenami. Žalobce ovšem 218 milionů korun jako cenu za rekonstrukci považuje za uměle navýšenou.

Buštěhradský zámekBuštěhradský zámek|CTKRekonstrukce Buštěhradského zámku byla podle obžaloby předražená.

Znalecký posudek Rath zmiňuje i v souvislosti s podezřelými zakázkami pro středočeské nemocnice. I v tomto případě byly nákupní ceny údajně v pořádku. „Máme tady dobře vybavené nemocnice za ceny obvyklé. Vytrácí se mi tady ta pointa,“ uvedl Rath.

12:43Chtěl jsem podpořit vládu premiéra Jiřího Rusnoka, prohlásil Rath

Rath prý chtěl podpořit Rusnokovu vládu, ale soudu mu to zamítl. To ale soud odmítl s tím, že žádnou takovou žádost nedostal. Advokáti Ratha tvrdí, že žádost podali v pondělí.

12:28Miliony byly na sponzoring ČSSD, tvrdí Rath

Podle Ratha je nepochopitelné, proč se vyšetřovatelé více nezabývali možností, že miliony byly na sponzoring ČSSD. Indicie lze údajně najít ve spisu. „K tomu vlastnímu financování voleb, to bych si nechal na později. Rád bych si to ještě promyslel,“ uvedl Rath.

12:23Rathova řeč je obecná, obžalobu zatím nekomentuje

David Rath zatím hovoří o tom, jak se dnes již bývalá vládní koalice zbavila nepohodlného opozičního politika. „Možná jsem součástí něčeho většího,“ spekuluje Rath. K skutkům, které uvedla obžaloba, se zatím nevyjádřil.

12:00Rath kritizuje poměry ve státě

Podle Ratha vzniká koalice politiků a lidí z takzvané nové justice. Zmiňuje údajné propojení státních zástupců, policistů a jmenuje i současnou vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou, která v jeho případu viděla možnost se zviditelnit. Na druhou stranu přiznává, že pro svá tvrzení nemá důkazy a jsou to tedy jenom spekulace.

Soudci Krajského soudu v Praze, Robert Pacovský uprostřed.Soudci Krajského soudu v Praze, Robert Pacovský uprostřed.Soudci Krajského soudu v Praze, Robert Pacovský uprostřed.

11:55Se svým projevem vystoupil David Rath

David Rath předstoupil před soud. Ve svém projevu rekapituluje skandály posledních dvaceti let: MUS, IZIP nebo Opencard. Podle Ratha nadávání lidí na poměry přerostlo ve frustraci a nenávist. Vláda si toho podle něj byla vědoma a začala hledat viníka. „Když se společnost cítila frustrována, vládnoucí garnitura přišla s náhradním cílem, jímž je nyní uměle nafouklý boj s korupcí,“ dodal.

11:45Nebudu vypovídat, prohlásil Petr Kott

„Obžalobě do jisté míry nerozumím a nesouhlasím s ní. Jak technicky, tak organizačně nebylo možné skutky uvedené v obžalobě spáchat. Vše probíhalo podle zákona. Výnosy z trestné činnosti nejsou reálně, dále vypovídat nebudu,“ uvedl Kott. Výpovídat odmítla také Kateřina Pancová, která vystoupila před soudem po něm.

11:42Začíná výslech Petra Kotta

Po krátké přestávce soud přístoupil k výslechu obžalovaných. Jako první předstupuje exposlanec Petr Kott. Po něm vystoupí Pancová.

11:36Rath si přišel na 16 milionů, Kott s Pancovou na 38 milionů, shrnul státní zástupce na úvod

Státní zástupce Petr Jirát prozatím stihl shrnout obsah obžaloby. Uvedl zmanipulované stavební zakázky, přičemž zmínil rekonstrukci zámku Buštěhrad záměrně předraženou o 46 milionů korun, rekonstrukci gymnázia v Hostivici. Skupina kolem Davida Ratha měla zmanipulovat ještě dalších šest zdravotnických zakázek. Rath si podle obžaloby řekl o úplatek 22 milionů korun, kvůli zadržení stihl převzít „pouhých“ 16 milionů. Kott s Pancovou chtěli na úplatcích celkem 48 milionů, z čehož převzali 38 milionů korun.

Rathův obhájce Roman Jelínek napadl Jirátovu argumentaci. Soudce Pacovský uvedl, že je v pořádku. Pacovský zamítl námitku obhajoby, že Jirát nepřečetl obsah obžaloby v dostatečném rozsahu. Soudce Pacovský to zamítl.

11:20Místní rozvoj chce náhradu škody

Ministerstvo pro místní rozvoj bude žádat v kauze Davida Ratha náhradu škody 56 milionů korun. Středočeský kraj vzniklou škodu nahradit nechce. Také ministerstvo financí se s nárokem na náhradu škody nepřipojilo.

11:10Kdo všechno sedí s Davidem Rathem na lavici obžalovaných:

Kateřina Pancová - ředitelka kladenské nemocnice
Petr Kott - exposlanec, partner Pancové
Martin Jireš - šéf představenstva firmy PURO-KLIMA
Václav Kovanda - ředitel odš. závodu Roztoky firmy POHL CZ
Ivana Salačová - ředitelka firmy FISA
Pavel Drážďanský - ředitel firmy Konstruktiva Branko
Tomáš Mladý - obchodní ředitel firmy Konstruktiva Branko
Lucia Novanská - členka představenstva ML Compet (omluvena ze zdrav. důvodů)
Jindřich Řehák - jednatel firmy Hospimed
Jan Hájek - specialista investičních projektů firmy B Braun Medical