Vývoj mezd překonal růst produktivity práce, varuje ekonomka

Výroba klobouků ve společnosti Tonak

Výroba klobouků ve společnosti Tonak Zdroj: Michael Tomeš

Průměrná mzda poprvé překročila hranici 30 tisíc. Ekonomové počítají se zvyšováním úrokových sazeb ze strany centrální banky, růst produktivity práce je totiž nižší než růst mezd.

 

Průměrná mzda překonala poprvé hranici 30 tisíc korun. "Růstu mezd pomohl nejen utažený trh práce, ale i zvyšování platů ve veřejné sféře. Celkem šly platy ve státní sféře nahoru o 13 %. Růst mezd ve veřejné sféře se následně přelévá do soukromého sektoru, kde navíc tlačí mzdy směrem nahoru i nedostatek pracovní síly. Ten se navíc stále prohlubuje. Na podzim letošního roku by se podíl nezaměstnaných měl přiblížit dokonce k 3% úrovni. To bude vytvářet další tlak na růst mezd v domácí ekonomice, který už teď předstihuje růst produktivity," říká Jana Steckerová z Komerční banky.

"Průměrná mzda v České republice po zohlednění rozdílu v cenových hladinách se loni zvýšila na 67 procent průměru EU z předloňských 65 procent unijního průměru. Mzdy v České republice jsou na zhruba stejné úrovni jako v Polsku, Portugalsku či Řecku," uvedl hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Hlavní ekonom Unicredit Pavel Sobíšek poukazuje na zmírnění rozdílů mezi jednotlivými obory. Očekává, že růst mezd bude i v letošním roce pokračovat. "Silný růst mezd bude nepochybně pokračovat i v letošním roce. Již v prvním kvartálu nejspíš došlo k dalšímu zrychlení meziročního tempa nad 8% a celoročně budou přírůstky lámat nové rekordy. Podniky tedy budou tahat při mzdových vyjednáváních za kratší konec provazu a zaměstnanci se můžou těšit na zlepšování své životní úrovně,"uvádí Sobíšek

Růst mezd pokračoval v posledním čtvrtletí loňského roku rychlejším tempem než ve třetím kvartálu. Nejvýraznější byl v oblasti průmyslové výroby, kde na zvýšení mezd tlačila zároveň i silnější poptávka po chybějící pracovní síle. Mzdy na konci roku rostly dynamicky také nízkopříjmovým skupinám zejména v segmentu pohostinství. Vyšší mzdy povzbuzují spotřebitele více utrácet, což působí proinflačně. Už dnes ale odečítá inflace z mzdového růstu přibližně čtvrtinu,“ uvádí Petr Kymlička, partner poradenské společnosti BDO. 

Reagovali jsme na situaci na pracovním trhu, proto jsme navýšili mzdy ve výrobě už v listopadu 2017. Od dubna plánujeme další zajímavé navyšování mezd, a to na všech pozicích,"říká Jan Voch, provozní ředitel výrobního závodu Daikin Industries.