Mzdy v Česku prudce rostou, část firem ale kvůli tomu bojuje o přežití

Na konci loňského roku se průměrná mzda v Česku dostala na hodnotu 31 646 korun, meziroční růst tak překonal dva tisíce. Odborníci se shodují, že za růstem stojí především nedostatek pracovních sil, některé společnosti se tak kvůli tlaku trhu mohou dostat do finančních potíží.  Prezident Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Jan Wiesner upozorňuje zejména na složitou pozici subdodavatelských firem.

Nejvíce rostly mzdy v zábavním průmyslu, desetiprocentním tempem se zvyšovaly mzdy také v těžebním průmyslu nebo ve zdravotnictví. „V současné ekonomické situaci není odvětví, kterému by se v Česku vyloženě nedařilo,“ říká analytička Hospodářské komory Karina Kubelková.

Prezident Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Jan Wiesner ale upozorňuje, že pokračující růst se může dotknout především subdodavatelských firem. „Velké firmy, které dodávají finální výrobky na trh, mají větší možnost hýbat s cenou své práce,“ říká Wiesner. Naopak subdodavatelé jsou podle něj pod větším tlakem, který však musí Česko vyřešit strukturními změnami.

„Je nutné vytvořit podmínky pro to, aby v Česku docházelo ke komplexní výrobě. Například podporou vývoje a vědy,“ dodává Wiesner.

Situace je v tomto kontextu kritická například na Královéhradecku, kde malým firmám přebírá zaměstnance továrna Škody Auto v Kvasinách. V místě tak rostou mzdy nadprůměrným tempem, kterému některé firmy v regionu nestačí.

Významné komplikace nicméně současný trend působí také v odvětví nákladní silniční dopravy. Podle mluvčího sdružení ČESMAD Bohemia Martina Felixe je současná situace neudržitelná, především proto, že už nyní se podnikání většiny dopravců pohybuje na hranici rentability. Už nyní tak kvůli tlakům na náklady některé firmy musí končit.

Analýza Hospodářské komory přitom očekává, že by nominální růst mezd v letošním roce měl dosáhnout 8,6 procent. „Růst bude tlačen i tím, že se chystá navýšení platů ve státní správě, která je pro podniky také částečnou konkurencí,“ říká Kubelková. 

Růst mezd napříč odvětvími potvrzuje i ředitel výrobce oken Vekra Jan Tušil, podle kterého tempo růstu v sektoru dosáhlo deseti procent. "Růst mezd působí ale oběma směry – zvyšuje ceny, ale zároveň i koupěschopnou poptávku a optimismus spotřebitelů,“ dodává Tušil.

Ředitel továrny na klimatizace Daikin Jan Voch přiznává, že firma kvůli stiuaci na trhu zvýšila mzdy již loni na podzim. „Od dubna přitom plánujeme další navyšování, a to na všech pozicích,“ dodává Voch.