Vývozci čím dál víc využívají úvěry exportní banky

Prezentace České exportní banky

Prezentace České exportní banky Zdroj: Siebert Martin/Euro

Tisková konference České exportní banky
Tisková konference České exportní banky
Tisková konference České exportní banky
Guvernér ČNB Jiří Rusnok oznámil
ČNB ilustrační
6
Fotogalerie

Česká exportní banka (ČEB) loni dala úvěry nebo bankovní záruky malým a středním podnikům na vývoz zemědělských a potravinářských produktů v hodnotě 165 milionů korun. Meziročně se objem vývozu s účastí banky zvýšil čtrnáctkrát. Počet uzavřených smluv se zvýšil meziročně o 60 procent, uvedli zástupci banky.

Podpora ČEB byla poskytovaná hlavně na odkup pohledávek, ale také na financování potřebných technologií. ČEB se zaměřuje na podporu mimo Evropskou unii, chce dávat peníze například do vývozu do Latinské Ameriky nebo Afriky.

Letos chce stát podpořit například vývoz obilí do na Kubu. Pro oblast Mexika a Kuby chce ministerstvo zemědělství zřídit pozici agrárního diplomata. Celkem by jich tak mělo být devět, doplnil ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Zemědělští diplomaté nyní jsou v Saúdské Arábii, Číně, Rusku a Srbsku. Česko chce ještě letos obsadit posty diplomatů v Íránu, Japonsku, Libanonu, Spojených státech a nově Mexiku s Kubou. Další dva lidi, kteří by s obchodem pomáhali, by chtěl mít ministr v Kazachstánu a na Ukrajině.

"Finišujeme dohodu s ministerstvem zahraničí o specializovaných místních silách, budeme to v pilotním projektu spouštět na Ukrajině a v Kazachstánu. Dohoda se i kvůli služebnímu dohodu rodí poměrně těžce, ale mám informace, že by měla být v řádu dnů uzavřena," řekl ministr.

Jurečka chce, aby se saldo agrárního zahraničního obchodu ČR dostalo do roku 2020 na nulu. Loni se schodek prohloubil o 3,3 miliardy korun na 22,6 miliardy.

ČEB je součástí systému státní podpory exportu. Českým vývozcům poskytuje finanční produkty a poradenství pro export do rizikovějších teritorií a na nové trhy. ČEB je vlastněna čtyřmi ministerstvy a EGAP (Exportní garanční a pojišťovací společností). Banka loni vykázala čistý zisk 418 milionů korun. O rok dříve měla ztrátu 141 milionů korun.