Vznikne nová Agentura pro podnikání a inovace. Rozdělením CzechInvestu

Budova Czechinvest

Budova Czechinvest Zdroj: CzechInvest, CC-BY-3.0, wikimedia.org

Sněmovna dnes schválila novelu zákona o podpoře malého a středního podnikání, která umožní vznik nové Agentury pro podnikání a inovace. Má vzniknout rozdělením nynější vládní agentury pro podporu investic CzechInvest. Nová agentura bude mít na starosti administraci fondů EU, spadající pod ministerstvo průmyslu a obchodu. Zbytek CzechInvestu by se měl návrhu dál věnovat zprostředkovávání investičních projektů do Česka.

Nová Agentura pro podnikání a inovace má být služebním úřadem a podle tohoto zákona se má vybírat i její šéf. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) řekl, že Evropská komise žádá, aby organizace zprostředkovávající čerpání peněz z evropských fondů byly podřízeny služebnímu zákonu, proto vláda přistoupila ke zřízení nové agentury.

Poslanci při závěrečném schvalování odmítli návrh hospodářského výboru, aby CzechInvest i nadále poskytoval podporu podnikatelům z evropských fondů a aby se stal služebním úřadem podle služebního zákona. Mládek s tím nesouhlasil.

Zařazení CzechInvestu pod služební zákon se podle něj dá zařídit exekutivní cestou. Celý CzechInvest však pod služební zákon spadat nebude, protože jeho původní část má být přechodovým můstkem mezi podnikatelským sektorem a státní správou, a měla by fungovat pružněji, uvedl ministr.

Změna pro 130 zaměstnanců

Podle dohody s Evropskou komisí CzechInvest v nynější podobě ještě dokončí administraci Operačního programu Podnikání a inovace. Nový Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost má spravovat už nová agentura.

Do nové Agentury pro podnikání a inovace přejde zhruba 130 zaměstnanců zařazených nyní v Divizi strukturálních fondů CzechInvestu.

„Financování vzniku a provozu nové agentury, včetně platů, zdravotního a sociálního pojištění zaměstnanců, technického vybavení, budou hrazeny z evropských prostředků a z rozpočtu agentury CzechInvest. K navýšení výdajů ze státního rozpočtu nedojde,“ informoval mluvčí ministerstva průmyslu František Kotrba.