Vztah Čechů k řadě států se opět zhoršil, ukázal průzkum. Až na Japonsko a Izrael

Japonsko

Japonsko Zdroj: profimedia.cz

Japonsko
Miloš Zeman na návštěvě Izraele
Absolventi slaví úspěšné ukončení izraelské armádní akademie.
4
Fotogalerie

Vztah Čechů k vybraným evropským a mimoevropským státům se opět zhoršil, nejvýrazněji k Maďarsku. Sympatie jsou u většiny států na nejnižších hodnotách za uplynulých pět let. Výjimkou je Japonsko a Izraele, u kterých se sympatie Čechů mírně zvýšily. Nejlepší vztah mají Češi nadále ke Slovensku. Vyplývá to z říjnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), v jehož výběru ale mnoho zemí chybí.

Z 27 vybraných států mají Češi nejvřelejší vztah ke Slovensku, které pozitivně vnímá 83 procent lidí. Následuje Švédsko, ke kterému vyjádřilo sympatie 68 procent dotázaných. Další jsou Rakousko a Velká Británie s 66 procenty a Norsko s 65 procenty. Sympatie od 50 procent a více lidí získaly ještě Japonsko, Itálie a Francie.

Na druhé straně pomyslného žebříčku skončily muslimské země většinou zmítané válečnými konflikty. Afghánistánu, Iránu, Sýrii a Iráku vyjádřilo sympatie mezi třemi až pěti procenty Čechů.

V porovnání s loňským průzkumem si vedle Maďarska, u kterého klesly sympatie z 58 procent na 45 procent, výrazněji pohoršila Itálie. Pozitivně ji hodnotilo 58 procent lidí, což je o 11 procentních bodů méně než loni. O deset bodů klesly sympatie k Francii a Řecku, o osm bodů spadly u Rakouska, Polska a Německa, o šest bodů se snížily u USA, Indie a Ruska a o pět bodů u Brazílie a Číny.

Statisticky významný vzestup sympatií podle CVVM neznamenal žádná ze sledovaných zemí, pouze u Izraele se zvýšily o tři body a u Japonska o bod.