Z registru zmizí statisíce vozidel, úředně zaniklá auta nelze prodat

Registrační značka, ilustrační foto

Registrační značka, ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta E15

Česká zvláštnost takzvaných polopřevodů vozidel je od včerejška minulostí. Automobily, jejichž problematickou registraci majitelé v posledním půlroce nevyřešili, nechá ministerstvo dopravy úředně zaniknout. Z toho mimo jiné plyne i zánik povinného ručení, zákaz provozování auta na veřejných silnicích a komplikace při případném prodeji.

Podle odhadů ministerstva z registru zmizí přes 600 tisíc aut, a to přesto, že v posledních dvou týdnech vzali motoristé příslušné úřady útokem a stačili zlegalizovat na 40 tisíc vozů. Od počátku roku lidé dali do pořádku zhruba sto tisíc registrací.

„Opět se ukázalo, že Češi návštěvu úřadu tradičně nechávají až na poslední chvíli,“ řekl ministr Dan Ťok. Podle něj se bude většina zrušených záznamů týkat automobilů, které už nejezdí a mnohdy ani fyzicky neexistují. Ministr zároveň vyzývá k obezřetnosti při nákupu.

„Občané by si měli zkontrolovat, zda se osoba provozovatele v malém a velkém technickém průkazu neliší,“ doplnil Ťok. Ministerstvo varování odeslalo také do dalších států Evropské unie.

Polopřevody vedly k nejasnostem ohledně odpovědnosti

Polopřevody, tedy situace, kdy vůz původní vlastník odhlásil, aniž by si jej zaregistroval vlastník nový, zakázala novela zákona o provozu na pozemních komunikacích. Ministerstvu mimo jiné vadila nejistota kolem vlastnictví. Nebylo totiž zřejmé, kdo je za auto zodpovědný. Novela platí od ledna, počítala ale s přechodnou lhůtou šesti měsíců. ¨¨

Nově je podle zákona třeba vůz odhlásit a znovu přihlásit v jeden okamžik. Pro vlastníky aut v polopřevodu, která třeba už neexistují či slouží jako králíkárny, má úprava i jednu výhodu. Automobil z registru zmizí, aniž by lidé museli vracet registrační značky a dokládat například ekologickou likvidaci vraku, což je u normálních výmazů povinné. Ministerstvo i tak upozorňuje, že každého vraku je třeba se zbavit v souladu se zákonem o odpadu.