Žadatelům o česká víza bude stačit jenom registrace

Jan Kohout přijal nabídku vést ministerstvo zahraničí

Jan Kohout přijal nabídku vést ministerstvo zahraničí Zdroj: Euro Martin Pinkas

Ministerstvo zahraničí (MZV) plánuje do několika let nahradit současný systém udílení krátkodobých víz povinnou elektronickou registrací po internetu. Zájemcům o cestu do Česka by tak stačilo vyplnit dotazník podobný tomu, který nabízí portál ESTA provozovaný vládou Spojených států amerických.

„Ukazuje se, že systém Visapoint, přes nějž se dnes žadatelé objednávají na konzuláty, je na hraně své životnosti. Chceme proto nový, robustnější systém, který bude postavený na propojených databázích,“ řekl pro deník E15 ministr zahraničí v demisi Jan Kohout.

Jeho úřad si už přes rezort místního rozvoje, který přípravu čerpání eurofondů na léta 2014 až 2020 koordinuje, zablokoval položku v řádu stamilionů korun, která by měla vybudování nového systému elektronické registrace z větší části pokrýt. Zda bude portál zpoplatněn, jako je tomu v USA nebo Austrálii, zatím není rozhodnuto.

Do doby, než začne registrační systém fungovat, chce MZV alespoň některé konzulární procedury zjednodušit. Kromě „létajících konzulů“, kteří budou s notebookem a snímačem biometrických dat jezdit přímo za vybranými a prověřenými zájemci o vydání víza, jde o častější vystavování takzvaných multivíz. Žadatelé, kteří v minulosti úspěšně prošli standardním procesem udělení víza, by tak mohli dostávat dokument opravňující k více vstupům do Česka.

Proceduru má zjednodušit také elektronické zasílání spisů, které bude od příštího měsíce fungovat v pilotní fázi mezi Černínským palácem a ambasádami v Berlíně a Washingtonu. Dokumenty dosud putují do Prahy v papírové podobě a na cestě mezi velvyslanectvím a ministerstvy zahraničí a vnitra se skenují a znovu tisknou.

Mobilní konzulové

Přísně tajná loterie