Žádná sleva. Daň z dividend chce Kalousek zrušit úplně

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek

Ministerstvo financí v rámci daňové reformy navrhuje zrušení daně z dividend. Úřad dosud navrhoval zachování daně z dividend s tím, že firmy budou mít slevu na dani. V rozhovoru pro server Patria.cz to dnes uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

„V dodatku koaliční smlouvy se dohodlo, že vláda v rámci daňové reformy zruší daň z dividend. Ministerstvo financí původně navrhovalo jít cestou slevy na dani ve výši vyplacené dividendy, nicméně akceptovalo požadavek zaměstnavatelů v rámci sociálního dialogu na zrušení daně z dividend,“ uvedl Kalousek.

Zrušení daně z dividend navrhovaly i koaliční Věci veřejné. Obě varianty mají podle Kalouska obdobný dopad na veřejné rozpočty. Ministr zároveň bez bližších podrobností uvedl, že v návaznosti na tuto změnu se bude diskutovat o dalších možných změnách.

K případným změnám u výdajových paušálů pro podnikatele ministr uvedl, že výdajové paušály jsou v Česku téměř největší v Evropě a přestaly plnit svůj původní účel. „V tuto chvíli chci otevřít diskusi, zda bychom se neměli zamyslet nad skutečností, že výběr daně od OSVČ je po sedmi měsících roku záporný, tj. že je nyní dotují ostatní poplatníci,“ uvedl. „Každopádně není možno vytrhávat jedno zvažované opatření z kontextu celé daňové reformy. Zde například navrhuji snížení sociálního pojištění OSVČ výměnou za to, že se adekvátně sníží jejich příjmy ze sociálních systémů,“ doplnil Kalousek.

Superhrubá mzda končí

Ministerstvo financí v rámci reformy dále mimo jiné navrhuje zrušení superhrubé mzdy se sazbou 15 procent. Nová sazba daně by měla být počítána z hrubé mzdy a činit 19 procent. Odvody u zaměstnavatele na sociální a zdravotní pojištění nebudou realizovány jako dosud, ale daní z úhrnu mezd 32,5 procenta. Měly by také být zrušeny daňové výjimky včetně zvýhodnění stravenek, režijních jízdenek či odstupného a nahrazeny daňovým paušálem. Dále by měly být zvýšeny platby pojistného na zdravotní pojištění u zaměstnanců o dvě procenta a sníženy sazby pojistného na sociální a zdravotní zabezpečení u podnikatelů. MF také plánuje vznik jednotného inkasního místa pro výběr daní a pojištění.

Daňovou reformou by se ve středu měla na svém zasedání zabývat vláda.

Ministr financí také uvedl, že jeho úřad pečlivě sleduje vývoj na zahraničních finančních trzích a je připraveno přikročit k emisi eurobondů, jakmile k tomu budou příznivé podmínky.