Žádný alkohol na veřejnosti. Praha zdvojnásobí počet míst se zákazem popíjení

Opilci - ilustrační foto

Opilci - ilustrační foto Zdroj: Sedmicka

Pražští radní vyhověli tlaku svých městských částí a veřejnosti. Navrhli a odsouhlasili poměrně dramatickou novinku, kterou ve čtvrtek schválilo zastupitelstvo. Počet míst, kde bude v hlavním městě zakázáno popíjení alkoholu, se zdvojnásobí. Novela začne platit 3. října.

Strmý růst prohibicí postižených míst není jedinou novinkou, kterou radní a zastupitelé pro metropoli schválili. V rámci ochrany těch nejmenších Pražanů do původní vyhlášky vložili výrazné, leč pro někoho možná kontroverzní zpřísnění.

Konzumovat alkohol se nebude smět nejen na hřištích a pískovištích, ale nově v okruhu 100 metrů od nich. Kontroverze je v tom, že strážníci by si nově do služby pro kontrolu měli zřejmě nosit i metr, nejlépe pak digimetr.

Nový předpis rovněž striktně zakazuje „požívání alkoholických nápojů v prostoru nástupních ostrůvků nebo samostatných nástupišť veřejné dopravy, včetně přístřešků pro cestující umístěných mimo nástupní ostrůvky nebo samostatná nástupiště veřejné dopravy.“

Nově 837 zakázaných míst

„Při regulaci alkoholu na veřejných prostranstvích vycházíme ze zkušenosti městských částí, které volají po zpřísnění pravidel. Při schválení novely vyhlášky, by mělo dojít k rozšíření míst, kde není možno konzumovat alkohol, z počtu 459 na 837,“ uvedl pražský radní pro oblast legislativy a transparentní veřejné správy Lukáš Manhart.

Dát si „lahváče“, „krabicák“ či něco ostřejšího na zakázaném místě přitom nebude žádná láce. Městská policie má totiž právo udělit blokovou pokutu tisíc korun. S pijanem se může zahájit i správní řízení, kde hrozí tučná pokuta až 30 tisíc korun.

Alkohol na ulici však nejčastěji požívají lidé, kterým jsou předpisy „ukradené“ a na pokutu stejně nemají. Na otázku E15.cz, zda má na tyto konzumenty policie ve spolupráci s magistrátem nějakou páku, tiskové oddělení magistrátu nezareagovalo.

Ti, kdož budou chtít „ v klidu“ konzumovat alkohol na veřejnosti, se budou asi nejlépe cítit v Praze – Benicích či v Praze – Vinoři, kde to nová vyhláška zakazuje jen na jednom místě.

Naopak nepřísnější pravidla jsou nastavena v Praze 8, kde se alkohol nesmí na veřejnosti konzumovat na 162 místech.

Kde se v Praze podle nyní platné vyhlášky zakazuje pít alkohol

Kde se v Praze nesmí pít alkoholKde se v Praze nesmí pít alkohol|Vyhlaska 7/2010 (Praha)

Zdroj: Vyhláška 7/2010 Sb. hl. m. Prahy

Konkrétní v současnosti zakázaná místa jsou uvedena zde

Pražkými zastupiteli schválený návrh s rozšířenými lokalitami je ke stažení zde. (Usnesení č. 1684)

Jak upozornila ČT24, k zákazu požívání alkoholických nápojů na veřejných prostranstvích se v Česku připojuje stále více měst. V současné době jich je na 300. Například brněnští zastupitelé nově schválili rozšíření vyhlášky, která k doposud zakázaným místům přidala dalších sedmdesát.