Zahraniční obchod loni trhal rekordy, přebytek stoupl na 157 miliard

Ropné zásobníky společnosti MERO.

Ropné zásobníky společnosti MERO. Zdroj: Rasch Jan/Euro

Přebytek zahraničního obchodu Česka dosáhl loni nového historického maxima, když vzrostl na 157 miliard korun, což je meziročně o 50,5 miliardy víc. Za dobrým výsledkem stojí hlavně slabší koruna a levnější ropa. Vývoz se v porovnání s předchozím rokem meziročně zvýšil o 12,7 procenta a dovoz o 11,4 procenta.

Celkovou bilanci příznivě ovlivnilo zejména meziroční snížení deficitu bilance minerálních paliv o 7,6 miliardy korun a zlepšení bilance obchodu s nápoji a tabákem o 1,4 miliardy korun přechodem z pasiva do aktiva.

Nepříznivý vývoj byl patrný především u bilance obchodu s chemickými výrobky (meziroční prohloubení deficitu o 1,4 miliardy korun). Přebytek obchodu se stroji a dopravními prostředky zůstal ve srovnání s prosincem 2013 beze změny.

„Dařilo se především automobilkám, které vyvezly za hranice zboží v ceně o 5,4 miliardy korun vyšší. Tento trend bude pokračovat i v letošním roce, nicméně stále očekáváme, že začátek roku 2015 bude ve znamení zpomalení dynamiky vývozu,“ uvedl předseda Asociace exportérů Jiří Grund. Celkový objem vyvezeného zboží dosáhl 3,14 bilionu korun.

Ropný efekt

V samotném prosinci obchodní bilance skončila schodkem tři miliardy korun, což byl v meziročním srovnání o 7,2 miliardy lepší výsledek.

„V závěru roku se již začal ve větší míře projevovat pozitivní efekt levné ropy v podobě poklesu korunové hodnoty dovážené ropy a ropných produktů. ČR tak přímo šetří za tyto suroviny a tyto úspory se začínají postupně rozprostírat v ekonomice. Budou znamenat několik desítek miliard, které nebudou muset firmy a domácnosti platit za pohonné hmoty a budou je moci využít jinak,“ okomentoval čísla analytik ČSOB Petr Dufek.

Kromě již zmíněné ropy stojí za pozitivními čísly zahraničního obchodu především automobily, které se daří rekordně vyvážet na evropský trh. Jiné číslo než deficit se za prosinec podle Dufka vzhledem k sezónnosti zatím ani čekat nedalo.


source: tradingeconomics.com

„Vzhledem k pozitivnímu výsledku nových zakázek v průmyslu i současným cenám ropy je velmi pravděpodobné, že letošní přebytek zahraničního obchodu překoná nový rekord – tentokrát 200 miliard korun,“ předpověděl Dufek.

S kolegou souhlasí i hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská: „V roce 2015 počítáme s dalším rekordním přebytkem a to přes 180 mmiliard korun. Výroba v ČR roste a s ní bude i export. Nízká cena ropy bude i přes rok vylepšovat naší bilanci v obchodě s minerálními palivy. Naopak oživení investic a spotřeby v ČR bude zvyšovat dovoz. Nicméně počítáme s tím, že export poroste rychleji než dovoz. Rizikem našeho scénáře je samozřejmě stagnace v Evropě.“

Bilance zahraničního obchodu se státy EU skončila přebytkem 32,1 miliardy koruna byla tak meziročně o 4,7 miliardy korunvyšší. Schodek obchodu se státy mimo EU se zmenšil o 3,0 miliardy korunna 33,7 miliardy korun. Vývoz se v prosinci meziročně zvýšil o deset procent na 235,9 miliardy korun a dovoz o 6,3 procenta na 238,9 miliardy korun.

Zahraniční obchod se zbožím od roku 1993

Vývoj zahraničního obchodu od roku 1993Vývoj zahraničního obchodu od roku 1993 | CSUPramen: ČSÚ

Český export