Zahraniční subjekty ovládají dvě pětiny kapitálu v českých firmách

Vlastnická struktura českých firem podle základního kapitálu

Vlastnická struktura českých firem podle základního kapitálu Zdroj: Bisnode

Tuzemský kapitál v českých firmách mírně posiluje. Objem zahraničního kapitálu investovaného do českých firem meziročně klesl o dvě procenta, konkrétně o více než 22 miliard korun. Stále však více než polovina zahraničního kapitálu v českých firmách pochází z daňových rájů. Zahraniční subjekty aktuálně ovládají 41 procent z kapitálu českých společností a mají majetkový podíl ve více než pětině z nich.

Informace vyplývají z analýzy vlastnické struktury tuzemské podnikatelské sféry, kterou zveřejnila poradenská společnost Bisnode.

Ke konci dubna podle průzkumu podnikatelé do základního kapitálu českých firem investovali celkem 2,354 bilionu korun. Tuzemské subjekty aktuálně ovládají 59 procent z celkového základního kapitálu v českých společnostech a mají majetkový podíl v 78 procentech firem.

Zahraniční vlastníci investovali do více než 21 procent tuzemských firem, nicméně jejich podíl na celkovém základním kapitálu představuje 41 procent.

Většina je z on-shorových rájů

„Objem zahraničního kapitálu investovaného do základního kapitálu českých firem se meziročně snížil o více než 22 miliard korun, což představuje pokles o více než dvě procenta. Zahraniční kapitál je přítomen v 21,7 procenta českých společností, před rokem to bylo 23 procent,“ okomentovala výsledky studie analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Zatímco objem zahraničního kapitálu investovaného do tuzemských akciovek a s.r.o. meziročně poklesl, objem kapitálu z destinací považovaných za daňový ráj se meziročně zvýšil o 69,4 miliard korun, tedy více než 17 procent.

„Tyto statistiky výrazně ovlivnil prodej Telefóniky do skupiny PPF Petra Kellnera,“ upozornila Štěpánová.

Z daňových rájů je kontrolováno 489,2 miliard základního kapitálu českých firem, to je 51 procent z celkového zahraničního kapitálu. Naprostá většina je koncentrována v evropských nebo-li on-shore daňových rájích.

Vývoj vlastnické struktury českých firem podle základního kapitálu

Vlastnická struktura českých firem podle základního kapitáluVlastnická struktura českých firem podle základního kapitálu | BisnodePramen: Bisnode