Žalobce bezostyšně lže, tvrdí obžalovaný exšéf Nemocnice Na Homolce

Vladimír Dbalý před soudem

Vladimír Dbalý před soudem Zdroj: CTK

Bývalý ředitel Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý odmítl obžalobu, která jeho a dalších šest lidí viní z korupce a manipulace veřejných zakázek na digitalizaci chorobopisů za 146 milionů korun a nákup Leksellova gama nože za 140 milionů korun. Musím konstatovat, že státní zástupce nehorázně a bezostyšně lže, řekl Dbalý při výpovědi před pražským městským soudem. Dbalý před soudem vypovídal zhruba čtyři hodiny, pokračovat bude v úterý.

Tendr na digitalizaci 75 milionů papírových chorobopisů začal v roce 2009. Podle obžaloby v tendru zvítězila nastrčená firma, která zvítězila díky tomu, že obžalovaní z tendru vyřadili ekonomicky výhodnější nabídku. Podle spisu tím nemocnici vznikla škoda nejméně 57 milionů korun.

Druhý skutek se týká nákupu Leksellova gama nože z roku 2009, který získala předem dohodnutá firma za téměř 140 milionů korun. Dbalý a jeho tehdejší náměstek Michal Toběrný získali za přidělení zakázky podle obžaloby úplatek 5,6 milionu korun. Toběrný je dalším obžalovaným v kauze.

Dbalý zahájil svojí obhajobu líčením své lékařské kariéry, postupně začal kritizovat práci policie nebo své umístění ve vazbě, kde strávil zhruba deset měsíců. Odmítl, že tendry ovlivňoval. „Tak to prostě nikdy ve zdravotnictví nefungovalo,“ prohlásil Dbalý. Obžalobu označil například za bizarní nebo jako sci-fi. „Text obžaloby je pro mě zcela šokující, tendenční a překrucuje fakta,“ doplnil Dbalý. Obě zakázky podle něj podléhaly kontrole.

Žalobce: jsou to silné důkazy

Dbalý při své obhajobě několikrát opakoval, že jediným důkazem obžaloby byl jeho text, který je prý rozpracovaným dílem o životě v lékařském prostředí. Měl tím na mysli deník, z kterého v minulosti citovala některá média. Do něj si Dbalý údajně dělal poznámky o vlastním životě plném úplatků a zmanipulovaných tendrů.

Bývalý ředitel Homolky také několikrát zaútočil na státního zástupce Zdeňka Matulu, kterého srovnával s komunistickým prokurátorem Karlem Vašem. Dbalého po tomto útoku napomenula soudkyně. „Je to způsob obhajoby. Myslím si, že tato část už byla za hranou,“ řekl novinářům v reakci Matula.

Podle Matuly je obžaloba postavena na silných přímých důkazech. „Tuto kauzu považuji za závažnou i proto, že korupce ve zdravotnictví je velkým společenským problémem,“ řekl novinářům Matula. Hodnocení případu si chce nechat na závěrečnou řeč.

Čištění peněz

Kromě Dbalého a Toběrného v části kauzy zakázky na digitalizaci chorobopisů figuruje ještě tehdejší úředník ministerstva zdravotnictví Pavel Kocourek a předseda představenstva společnosti HOLTE MEDICAL Petr Kutil. Tato čtveřice podle obžaloby vymyslela plán, že zakázku získá nastrčená firma, kterou budou ovládat, a zakázku provede subdodavatel za výrazně nižší cenu než z tendru.

Dalšími obviněnými jsou Kutilův známý Tomáš Kadlec, který se stal jediným jednatelem nastrčené firmy DISOL a Josef Veselý, který byl jednatelem společnosti DRUPPI. Přes tuto firmu se údajně „čistily“ peníze z veřejné zakázky. Obžalovaní podle obžaloby na tendru vydělali přes 53 milionů korun. Dbalému připadlo 25 milionů a zbytek si rozdělili Toběrný, Kutil a Kocourek.

Posledním obžalovaným je Jozef Kalavský, který byl jednatelem firmy, jež dodala do nemocnice gama nůž. Přístroj slouží k odstraňování nádorů, léčbě epilepsie, Parkinsonovy nemoci nebo příznaků zeleného zákalu. Homolka po nákupu čelila kritice, že za něj zaplatila o třetinu více, než je běžné v zahraničí.

Případ vyšetřovala protikorupční policie, která proti obviněným zasáhla v červnu 2014. Dbalý s Toběrným jsou viněni z manipulací se zakázkami, praní špinavých peněz, porušování povinností při správě cizího majetku a přijímání úplatku. Oběma hrozí až 12 let vězení. Ostatním pěti obžalovaným hrozí za manipulaci s tendry nebo praní špinavých peněz až osm let vězení.

Špitále, otřes se. Rozpletení vazeb na Homolce je dost riskantní operací