Zaměstnanci vidí rok 2016 optimisticky, čekají zvýšení platů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Právě začínající rok nevidí v Česku optimisticky jen firmy, ale i jejich zaměstnanci. Více než polovina z nich věří v pozitivní vývoj tuzemské ekonomiky. Tři čtvrtiny si myslí, že si letos jejich podnik po finanční stránce polepší. Naopak zhoršení ekonomické situace se dnes obává 45 procent pracujících. V dlouhodobém srovnání tak optimismus pracovníků roste, ukázal aktuální průzkum Workmonitor personálně společnosti Randstad.

Zatímco letos věří v zlepšování české ekonomiky 53 procent pracujících, na konci roku 2014 to byla pouhá třetina zaměstnanců. Loni doufalo v lepší budoucnost pouze 43 procent pracujících Čechů. Dnes si navíc dvě třetiny myslí, že si jejich zaměstnavatel ve srovnání s předchozím rokem polepšil. „Mnoho firem se rozrostlo a rozšířilo podnikání. Zejména výrobní, logistické a automotive společnosti výrazně navýšili produkci a nabíraly hodně nových zaměstnanců. Tento trend bude v roce 2016 pokračovat,“ popsala ředitelka společnosti Randstad Hana Púllová.

Přilepšit by si přitom letos Češi měli i co do výše platu. Kvůli nedostatku vhodných pracovníků a boji o ně mezi firmami navzájem předpokládají analytici jejich růst. „U nástupních mezd odhaduji v roce 2016 růst o 5 až 15 procent, to rozpětí velmi záleží na lokalitě, oboru i konkrétní profesi. V případě mezd v celé zaměstnané populaci by se růst měl přiblížit k 5 procentům,“ uvedl analytik trhu práce ze společnosti LMC Tomáš Dombrovský.

Zaměstnavatelé, kteří nezačnou zlepšovat podmínky výkonu práce i odměňování, budou podle něj náchylnější k vyšší fluktuaci. Podle průzkumu společnosti Randstad počítala na konci minulého roku více jak třetina zaměstnanců se zvýšením mzdy a necelá polovina pak s jednorázovým bonusem nebo odměnou. „Letos se zaměstnavatelé navyšování základní mzdy již nevyhnou,“ dodala Púllová.