Zastupitelé v Budějovicích odvolali primátora z ANO. Na podnět ČSSD

Odvolaný primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda z ANO (uprostřed). Vlevo je jeho předchůdce Juraj Thoma, vpravo náměstek Tomáš Bouzek

Odvolaný primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda z ANO (uprostřed). Vlevo je jeho předchůdce Juraj Thoma, vpravo náměstek Tomáš Bouzek Zdroj: ctk

Českobudějovičtí zastupitelé na podnět opoziční ČSSD odvolali primátora Jiřího Svobodu (ANO). Ze 44 přítomných se pro jeho odvolání vyslovilo 23 zastupitelů. Stejným poměrem hlasů následně odvolali i náměstky Iva Moravce (OPB), Františka Konečného (ANO) a Tomáše Bouzka (TOP 09). Koaliční zastupitelé ANO, OPB, TOP 09 a KDU-ČSL sál před tajným hlasováním opustili. Opozice ale získala potřebnou většinu. Koalice nejspíš končí, podle některých zastupitelů z jiných stran není dlouhodobě stabilní.

„Myslím, že je předčasné mluvit o konci koalice, samozřejmě budou následovat jednání, koaliční smlouva se musí vypovědět, aby mohla skončit. Budeme jednat,“ řekl Svoboda ČTK.

Jde o druhého primátora za hnutí ANO, jehož v rozmezí několika dnů zastupitelé odvolali. V Ústí nad Labem ale šlo o i rozkol v hnutí, protože odvolaného Josefa Zikmunda vzápětí vystřídala Věra Nechybová zvolená rovněž za ANO. Vedení hnutí v neděli zrušilo ústeckou oblastní organizaci.

Křehká většina

Krize koalice ANO, OPB, TOP-09 a KDU-ČSL v Českých Budějovicích začala odvoláním radního Pavla Matouška (ANO) 8. června. Při hlasování se tehdy projevila křehká většina koalice. Dnes ji opozice využila k odvolání radních a pravděpodobnému konci vládnoucí koalice.

Všichni čtyři radní se v rozpravě před hlasováním marně domáhali, aby jim opozice sdělila důvody odvolání. Podle primátora Svobody byly ryze politické, odrážející momentální stav sil v zastupitelstvu. Problémy má především hnutí ANO, které od voleb ztratilo tři hlasy z dvanácti. Jeden člen odešel z TOP 09.

Nový půdorys koalice

Politické důvody odvolání vybraných čtyřech radních z 11 potvrdil nepřímo i zastupitel Petr Podhola (ČSSD), který návrh za opozici přednesl. „Tato koalice není dlouhodobě příliš stabilní. Myslím, že se otvírá cesta pro potenciální možnost diskusí o novém půdorysu koalice,“ dodal. Konkrétní důvody odvolání čtyř vybraných radních neuvedl, podle něj teď začne diskuse o novém uspořádání.

Primátor Svoboda před hlasováním apeloval na zastupitele, aby zvážili dopady své volby. Město se ocitne bez primátora, prvního náměstka, nikdo například nebude řídit krizový štáb.

Obecní volby v Českých Budějovicích vyhrálo hnutí ANO, v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu získalo 12 mandátů, druhé ČSSD hlasy vynesly devět mandátů, třetímu hnutí Občané pro Budějovice (OPB) osm, čtvrté KSČM šest, TOP 09 čtyři, lidovcům a ODS po třech. Čtyřkoalice, kterou se dlouho nedařilo vytvořit, měla původně v zastupitelstvu 27 hlasů.

Z klubu ANO hned po volbách vystoupila Eliška Richtrová, nedávno byl z klubu TOP 09 vyloučen někdejší radní Kamil Calta. Z dnešního jednání se omluvil Václav Fál (OPB) a s opozicí hlasoval nedávno odvolaný náměstek Matoušek (ANO). Také Eva Hajerová, která vystoupila z klubu ČSSD, tentokrát koalici nepodržela.