Zelení se odvolali proti pokutě za slogan. Je prý nepřiměřená

Textař skupiny Katapult Ladislav Vostárek

Textař skupiny Katapult Ladislav Vostárek Zdroj: CTK/Vit Simanek

Strana zelených se odvolala proti pokutě 500 tisíc korun, kterou jí v srpnu uložil pražský městský soud za neoprávněné užití sloganu „A co děti? Mají si kde hrát?“ v předvolební kampani z roku 2010. Zelení, kteří peníze mají zaplatit textaři skupiny Katapult Ladislavu Vostárkovi, částku považují za naprosto nepřiměřenou.

V odvolání napadají i další části soudního rozhodnutí. „Žalovaný považuje napadený rozsudek v části o přiznání částky ve výši 500 tisíc korun jako bezdůvodné obohacení za neoprávněné užití díla žalobce za nepřezkoumatelný a přiznanou částku za naprosto nepřiměřenou,“ píší zelení v odvolání. Vadí jim i to, že by měli zveřejnit omluvu v celostátním deníku Blesk.

Poukazují přitom na to, že slogan používali především v kampani v Ústeckém kraji. „Dle názoru žalovaného měl zvolit žalobce jiný odpovídající prostředek, jako například tiskové médium s regionální mutací, kterým je namátkou Mladá fronta Dnes či Deník,“ uvádějí také. Celkově původní rozsudek napadají jako nepřezkoumatelný pro nesrozumitelnost a nedostatek důvodů.

Vostárek proti politikům

Text z písně „Až“ se ve čtyři roky staré kampani objevil například na internetu, v novinách, na autech či zazněl na některých předvolebních mítincích. Právník a někdejší textař Vostárek tvrdí, že ho použití sloganu v kampani zelených výrazně poškodilo na pověsti. Jako advokát totiž zastupuje klienty z oblasti průmyslu, tedy opačnou zájmovou skupinu než ekology.

Vostárek uvedl, že chce dát peníze na dobročinné účely. U soudu prý chtěl hlavně dokázat, že si politici nemohou dělat, co chtějí. „To, že vám někdo vezme vaše osobnostní práva a vy mu napíšete, že s tím nesouhlasíte a on to přesto udělá a vyhrožuje vám trestním stíháním pro vydírání, tak co můžete dělat? Jenom tohle, protože jinak si politici budou dělat, co chtějí,“ řekl dříve.

Marná cesta ke smíru

Soudkyně se během procesu marně snažila obě strany přimět ke smíru a mimosoudnímu vyrovnání. K tomu prý nedošlo kvůli neshodám o formě omluvy. Zatímco zelení navrhovali písemnou nebo osobní omluvu a stažení zpráv o kampani ze svého webu, Vostárek požadoval omluvu v celostátních i regionálních médiích, která by prý stranu stála statisíce.

Pražský městský soud řešil dva podobné případy v minulosti. V prvním vysoudil textař Jan Krůta na firmě Modrý anděl 150 tisíc korun za neoprávněné užití sloganu „Říkal si hurikán“ na záchodcích restaurací. Režisérka Marie Poledňáková pak ve druhém získala 20 tisíc korun za užití názvu filmu „S tebou mě baví svět“ v reklamě na oděvy ve vestibulu metra.