Zeman chce pomoci klokánkům z prezidentského fondu

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman chce pomoci Fondu ohrožených dětí provozujícímu klokánky ze svého nadačního fondu na splácení státního dluhu. Zeman prohlásil, že si kvůli situaci těchto zařízení pro děti pozve ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou (ČSSD). Fond má vysoké dluhy.

Zeman požádá správní radu prezidentského fondu, aby přesměrovala výdaje klokánkům. Nadační fond není schopen nahradit celý výpadek 20 milionů korun, do konce roku by ale měly dostat z fondu první injekci, uvedl prezident. Na účtu prezidentského fondu je nyní podle údajů z internetových stránek asi 1,1 milionu korun.

Ministryně Marksová se domnívá, že pokud prezident nabízí pomoc klokánkům, měly by na ni mít nárok i jiné organizace, které řeší stejné problémy. „Jestliže je to fond pana prezidenta, tak je to samozřejmě jeho rozhodnutí. Nicméně, já se domnívám, že by potom i další organizace měly mít šanci žádat od tohoto fondu o další mimořádné dotace,“ komentovala prezidentův záměr Marksová.

Diskuse o novele

S Marksovou chce Zeman mluvit hlavně o novele zákona o sociálně-právní ochraně dětí. Změna zákona, která se uskutečnila před dvěma lety, prý podmínky fondu zhoršila. Vláda před deseti dny rozhodla, že Fondu ohrožených dětí mimořádnou dvacetimilionovou dotaci nedá. S návrhem pomoci přišel ministr financí Andrej Babiš (ANO), podle Marksové by ale nebyla mimořádná dotace fér k ostatním provozovatelům.

Fond dlužil v polovině srpna na sociálních odvodech, zdravotním pojištění, mzdách či finančnímu úřadu celkem 122 milionů korun. Od června dluh snížil o pět milionů a do konce roku plánoval úspory kolem 20 milionů. Vedení fondu se snaží zajistit splátkové kalendáře.

Na počátku letošního roku fungovalo 28 klokánků a na konci roku by jich mělo zůstat podle plánů fondu 20. Děti by se měly většinou přesunout do jiných klokánků i s tetami, které se o ně starají. Z pěti azylových domů mají zůstat tři, dva má převzít jiný provozovatel. Z 23 poboček by mělo zůstat v provozu sedm či osm.