Zeman: Církev by měla dávat peníze na opravu kulturních památek

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ctk

Církev by měla podle prezidenta Miloše Zemana finančně přispívat na opravu některých kulturních památek. Hlava státu to řekla při návštěvě Břeclavska. Podle Zemana je v Jihomoravském kraji 67 památek ve špatném stavu. Jako příklad jmenoval zámek v Moravském Krumlově, kde bývalo dlouhá léta vystaveno dílo malíře Alfonse Muchy Slovanská epopej. Část zámku ale chátrá.

Zeman hovořil o chátrajících památkách při návštěvě Mikulova se starostou Rostislavem Koštialem (ODS). „Pan starosta mě informoval o tom, že jsou v dezolátním stavu zejména památky, které patří církvi. Chtěl bych konstatovat, že v rámci restitučního zákona církev dostává splátky dvě miliardy korun. Nedávno jsem byl u papeže Františka, který říkal, že církev je služba. Podle mě by měla být součástí této služby finanční injekce pro opravu některých kulturních památek,“ uvedl Zeman.

Podle něj je potřeba se o památky starat. „Měli bychom zachovávat to, co vytvořili naši předci. Nejen kvůli cestovnímu ruchu, ale aby nám jednou nespadly na hlavu,“ řekl prezident.

Moravský Krumlov a nejen ten

Jako příklad ohrožené památky uvedl renesanční zámek v Moravském Krumlově, který patří k významným jihomoravským památkám. Částečně je ale zchátralý. Současným vlastníkem zámku je firma Reality MK, která je dceřinou společností slovenské společnosti Incheba. Právě Incheba objekt za pomoci moravskokrumlovské radnice a Jihomoravského kraje zrekonstruovala tak, že je v provozu kaple, Rytířský sál, šest komnat v prvním patře a takzvaný knížecí byt.

Kvůli finančním problémům Reality MK, která dluží přibližně devět milionů korun, jde zámek do aukce. Ta se uskuteční tento pátek. Radnice v Moravském Krumlově, která chce zámek získat, se jí zúčastní. Vyvolávací cena je 14 milionů korun. Moravskokrumlovští se chtějí zasloužit o návrat Slovanské epopeje na Moravu. V současnosti je ale Muchovo dílo v Praze, která je jeho vlastníkem.