Zeman jmenoval Picka novým ministrem obrany

Generál Vlastimil Picek

Generál Vlastimil Picek Zdroj: profimedia.cz

Novým ministrem obrany se stal nestraník a dosavadní první náměstek na ministerstvu Vlastimil Picek. Do funkce ho dnes na Pražském hradě jmenoval prezident Miloš Zeman. Pro novou hlavu státu to bylo první jmenování člena vlády. Skončilo tak zhruba tříměsíční období, kdy byl vedením úřadu pověřen premiér Petr Nečas (ODS). Zeman mu popřál, aby při případných dalších změnách vlády měl při výběru ministrů stejně šťastnou ruku jako v případě Picka.

Při jmenování prezident Zeman zdůraznil, že si někdejšího náčelníka generálního štábu Picka váží jako odborníka, který zná problémy svého resortu. „My všichni víme, že v minulých vládách, ať byly levicové nebo pravicové, ne všechny ministry obrany bylo možné označit za profesionály,“ podotkl. Pickovi popřál mnoho úspěchů.

Picek poděkoval prezidentovi za jeho vstřícnost vůči předsedovi vlády. „Jsem také velice rád, že jsem první ministr, kterého jmenujete ve svém volebním období,“ připomněl. Doplnil, že se bude snažit beze zbytku splnit úkoly, které před ministerstvem v letech 2013 a 2014 budou stát.

Předseda vlády obranu řídil od té doby, co po několika dnech ve funkci ministryně v prosinci skončila předsedkyně koaliční strany LIDEM Karolína Peake. Vicepremiérka Pickův nástup do čela resortu kritizuje. Podle ní by ministerstvo neměl vést bývalý voják, nelíbí se jí ani jeho členství v předlistopadové komunistické straně.

Nečas původně deklaroval, že na ministerstvo hledá nestranického odborníka, se kterým budou souhlasit všechny koaliční strany. Nakonec se ale pro Picka rozhodl před nesouhlas vicepremiérky.

Prezident Zeman s rozhodnutím, proti kterému nic nenamítá ani opoziční ČSSD, souhlasí a dnes Nečasovi popřál, „aby v případě, kdyby chtěl vyměnit jakéhokoliv dalšího člena vlády měl stejně šťastnou ruku“ jako při výběru nového ministra obrany.