Zeman lobbuje za bezvízový styk s Čínou

Prezident Miloš Zeman (vpravo) a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching (vlevo) si na závěr Si Ťin-pchingovy návštěvy ČR připili pivem na terase Strahovského kláštera v Praze.

Prezident Miloš Zeman (vpravo) a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching (vlevo) si na závěr Si Ťin-pchingovy návštěvy ČR připili pivem na terase Strahovského kláštera v Praze. Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman je pro zavedení bezvízového styku s Čínou. Zrušení víz si podle něj vynutí příliv čínských turistů. Zeman to řekl na dnešním setkání se zastupiteli Královéhradeckého kraje na úvod své dvoudenní návštěvy v kraji. Zatím se podle Zemana podařilo dosáhnout toho, že čínští podnikatelé mají pětiletá komerční víza.

„Rozšiřujeme počet generálních konzulátů v Číně a provádíme takzvaný vízový outsourcing, to znamená, že víza se mohou vydávat i mimo konzuláty. Ale to všechno je jen náhradní řešení a finální cíl je skutečně zrušení víz,“ řekl Zeman. Prezident také uvedl, že mezi Českem a Čínou budou létat tři linky, které budou výrazným impulzem pro nárůst počtu čínských turistů. Zatím Česko podle Zemana ročně navštíví asi 300.000 turistů z Číny.

O zrušení víz mluvil i s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem při jeho třídenní návštěvě v Česku.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek během návštěvy Albánie novinářům řekl, že usnadnění vízového styku s Čínou již funguje pro diplomatické pracovníky. Během návštěvy čínského prezidenta v Praze prý předal svému protějšku návrh, jak zjednodušit vízový styk pro obchodníky. „Tady čekáme na odezvu z čínské strany,“ uvedl Zaorálek.

Snadnější zisk víz

Česko podle Zaorálka v poslední době podniklo řadu kroků, které umožňují čínským občanům získat vízum snadněji. „Na setkáních během návštěvy čínského prezidenta jsem zdůrazňoval to, že na české straně jsme provedli celou řadu kroků, dá se říct, že jsme udělali skutečně hodně, aby se zjednodušily formuláře, zkrátily doby, aby se skutečně vytvořil prostor pro daleko větší uspokojení,“ popsal.

„Požádal jsem čínskou stranu, aby udělali totéž, protože tam ještě ty formáty často fungují daleko zdlouhavěji,“ podotkl. Zaorálek se Zemanem souhlasí v tom, že pokud Česko a Čína usilují o větší množství kontaktů, je nutné vízový styk zjednodušit.

Požádal jsem čínskou stranu, aby udělali totéž, protože tam ještě ty formáty často fungují daleko zdlouhavěji

O zrušení vízové povinnosti pro Číňany Zeman hovořil již v roce 2014 v Pekingu. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) tehdy uvedl, že takový krok v dohledné době nepovažuje za realistický. Česko by totiž ke zrušení vízové povinnosti mohlo přistoupit až po dohodě s ostatními členskými zeměmi schengenského prostoru.

Agentura CzechTourism odhaduje, že by letos mohlo do Česka přijet přes 350 tisíc čínských turistů. Loni jich ČR navštívilo 285 tisíc. Podle analýzy UniCredit bank ale čínští turisté propad počtu ruských turistů v Česku nenahradí, přijíždí totiž jen na krátkou dobu, v průměru zde stráví 1,66 nocí.