Zeman: Miliarda na záchranu OKD? Stát tím přiznává bezradnost

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman odmítá záměr ministra průmyslu Jana Mládka pomoci firmě OKD při útlumu těžby v Dole Paskov. Podle Zemana stát nemá vyjít vstříc firmě OKD. "Já si myslím, že nemá. Protože dát panu (Zdeňku) Bakalovi další miliardu korun je vlastně projev bezradnosti státu," řekl Zeman Českému rozhlasu v dnešních Hovorech z Lán. Zeman navrhuje spíše vyvinout na OKD tlak ze strany státu.

„Rozumně hospodařící podnik, a to jsem říkal mnohokrát, by si dokázal vytvořit rezervní fond. A jestliže se tady jedná o miliardu a předtím si vyplatili šest miliard, a to už vůbec nemluvím o těch miliardách, které odčerpali ze zisku předtím, tak to pokládám, jak už jsem řekl, za projev bezradnosti,“ řekl Zeman.

Zeman poukázal na to, že existuje vládní agentura CzechInvest, i když si posteskl, že při svých cestách do zahraničí žádné jeho aktivity nepozoruje. Úkolem státu je podle něj dodat na Ostravsko zahraniční investory, a to by měl podle něj dělat právě CzechInvest. „Já jsem samozřejmě pro záchranu pracovních míst,“ podotkl.

Zeman připomněl, že zasypat lom je možné pouze se souhlasem ministerstva průmyslu a také Českého báňského úřadu. „Čili když ten souhlas nedáte, tak pan Bakala bude muset důl Paskov zakonzervovat, což by samozřejmě přineslo nepříjemné náklady pro jeho firmu,“ řekl Zeman. Uvedl také, že stát navíc platí čerpání důlní vody v dole Paskov i ve třech dalších šachtách, které patří OKD. „Je otázka, zda by stát neměl použít jako nátlaku právě tuto položku, která ekonomicky není bezvýznamná, aby přinutil pana Bakalu vrátit část peněz, které z OKD vysál, do záchrany Dolu Paskov,“ prohlásil.

Připomněl, že již dříve požádal bývalou ministryni spravedlnosti Marii Benešovou, aby připravila podklady pro případnou žalobu na Bakalu a jeho firmu, mimo jiné kvůli údajnému nedodržení privatizační smlouvy z roku 2004. „Nechápu, proč to usnulo, nechápu, proč se v tom nepokračuje,“ dodal.

Ministerstvo: Náklady na útlum by měl nést stát

Společnost New World Resources (NWR), která OKD vlastní, téměř ze dvou třetin vlastní mezinárodní investiční skupina BXR. V ní má zhruba poloviční podíl podnikatel Bakala.

Ministerstvo průmyslu navrhuje vládě, aby schválila poskytnutí státní podpory těžební společnosti OKD na náklady související s útlumem Dolu Paskov na Frýdecko-Místecku. Podmínkou je, že OKD bude na své náklady provozovat ztrátovou těžbu v dole do konce roku 2016 a že podporu schválí Evropská komise. Následné náklady na útlum a odstupné by nesl stát, činily by 1,1 miliardy korun.

S návrhem ministerstva řízeného členem ČSSD ale nesouhlasí předsedové zbylých koaličních stran, šéf hnutí ANO Andrej Babiš ani předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Společnost OKD, která čelí velkým ekonomickým potížím, loni v září oznámila, že Důl Paskov zavře.