Zeman napadl Lex Babiš kvůli spojenectví s Babišem, tvrdí Kalousek

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: Michael Tomes, E15

Bývalý ministr financí a předseda TOP O9 Miroslav Kalousek při projednávání rozpočtu ve Sněmovně.
Miroslav Kalousek
Ministr financí Miroslav Kalousek
Poslanec TOP 09 Miroslav Kalousek na jednání Poslanecké sněmovny
Miroslav Kalousek obhájil 8. prosince v Praze post místopředsedy na celostátním sněmu TOP 09. Na snímku mu gratuluje předseda Karel Schwarzenberg.
6
Fotogalerie

Předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek je přesvědčen o tom, že takzvaný lex Babiš je v souladu s ústavou. Motivem prezidenta Miloše Zemana pro jeho napadení u Ústavního soudu je podle jeho názoru spojenectví mezi hlavou státu a ministrem financí a předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem.

"Partnerství moci znamená někdy mnohem víc než partnerství z lásky," řekl dnes novinářům Kalousek. Zdůraznil ale také, že konečné rozhodnutí o souladu sporných částí novely o střetu zájmů s ústavou je na Ústavním soudu, a rovněž to, že prezident má právo podnět dát. Podle Zemana porušuje diskutovaná část normy zákaz diskriminace na základě majetku.

Vedle Zemana se obrátí na Ústavní soud také poslanci hnutí ANO. Návrh by chtěli podat příští týden. Podpořili jej podle místopředsedy Sněmovny a frakce hnutí Radka Vondráčka i tři poslanci opozičního Úsvitu. Podnět podepsalo celkem 42 poslanců.

Návrh, stejně jako Zemanův, zatím směřuje vůči ustanovením, která zakazují přístup firem členů vlády k veřejným zakázkám, k nenárokovým dotacím a k investičním pobídkám a která veřejným funkcionářům omezují vlastnictví některých médií. Je ale možné, že skupina poslanců napadne normu jako celek.

Zeman už dřív novelu o střetu zájmů vetoval, Sněmovna ho ale přehlasovala. Normu v lednu potvrdilo 129 ze 185 přítomných poslanců. Proti bylo 49 poslanců, zejména za hnutí ANO a za hnutí Svoboda a přímá demokracie. Členové za Úsvit se hlasování zdrželi.