Zeman se postavil za Okamurovu SPD. Nemám rád nálepkování, řekl na jejím sněmu

Zeman na sjezdu SPD

Zeman na sjezdu SPD Zdroj: ČTK

Předseda SPD Tomio Okamura a předseda KSČM Vojtěch Filip (vpravo) na schůzi Poslanecké sněmovny 5. prosince v Praze.
Zeman na sjezdu SPD
Zeman na sjezdu SPD
Zeman na sjezdu SPD
5
Fotogalerie

Předseda SPD Tomio Okamura řekl, že prezident Miloš Zeman je silnou osobností, která hájí svou vlast. Vyjádřil se tak ve svém úvodním projevu na dnešní konferenci strany, která má rozhodovat, koho případně podpoří v lednových prezidentských volbách. 

„Nemám rád nálepkování“, řekl prezident Miloš Zeman na sněmu strany Svoboda a přímá demokracie. „Všechny strany jsou hodny naší pozornosti,“ řekl Zeman. „Vytváří se tu názor, že některé strany jsou druholigové. Nositelé tohoto názoru patří do okresního přeboru,“ uvedl Zeman.

Okamura hovořil pochvalně také o Zemanově předchůdci v prezidentském úřadu Václavu Klausovi, který ale na funkci hlavy státu nekandiduje. Podle Okamury by prezidentem neměli být lidé, jejichž jediným programem je "nebýt Zeman".

Okamura o Zemanovi s Klausem prohlásil, že to jsou bojovníci, kteří mají vize a jasné a srozumitelné názory, které předkládají a obhajují. "Jsou to lidé, kteří se v debatě neschovávají za nálepky. Přestože s mnohým, co řekli nebo udělali, nesouhlasím, musím hluboce souhlasit s tím, jak za svými názory stojí," prohlásil Okamura.

Podle něj je při pohledu na současné kandidáty nutné myslet na to, aby se Pražský hrad nestal "hlásnou troubou odnárodňování a bruselské lobby". Na Hradě nesmí být lidé bez vize a názorů.

"Vyberme silnou osobnost, která umí a bude hájit svou vlast a svůj národ," vyzval delegáty pražské konference Okamura.

Prezident Miloš Zeman ale hnutí vytknul Svoboda a přímá demokracie (SPD) přístup k vysílání českých vojáků do zahraničních misí. Vadí mu, že strana bojuje proti migraci, ale nepodporuje působení českých vojáků v zahraničí, kde bojují proti teroristickým skupinám. Vyjádření předsedy SPD Tomia Okamury k tomuto tématu označil za dehonestující vůči českým vojákům. Jde podle něj ale o jediný vážný bod, na kterém se s SPD neshodne. Rozporný názor mají také na členství v Evropské unii. Zeman řekl, že ale udělá vše pro to, aby mohlo hnutí svůj názor k vystoupení z unie říct.

Na sjezd SPD se dostali pouze novináři z vybraných médií, akreditaci nedostal deník Blesk, Česká televize nebo média z vydavatelství Economia. Žádost byla zamítnuta i deníku E15, a to přesto, že ještě na volební štáb strana redaktory vpustila.

Zástupci strany se omezili pouze na skromné vyjádření, že daná média nereferují o SPD objektivně. Konkrétní případy však strana jednotlivým médiím nezdůvodnila.

Připravujeme podrobnosti.