Zeman: Špidla byl neúspěšný premiér, eurokomisař i šéf ČSSD

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: CTK

Bývalý premiér Vladimír Špidla (ČSSD) byl podle prezidenta Miloše Zemana neúspěšným ministerským předsedou, neúspěšným šéfem sociální demokracie a neúspěšným eurokomisařem. Zeman to prohlásil při návštěvě Kazachstánu v reakci na to, že jej Špidla v pořadu z televizního dokumentárního cyklu Expremiéři přirovnal k režisérovi pokleslých komedií Zdeňku Troškovi.

„Miloš Zeman - když se dělají takové ty různé metafory - je Troškou české politiky,“ říká v pořadu podle listu Právo Špidla, který se názorově rozešel se Zemanem na konci 90. let minulého století. Díl o Špidlovi bude vysílat Česká televize v úterý večer.

„Zdeněk Troška byl a je úspěšný režisér a jeho filmy měly vysokou návštěvnost, možná že je nenavštěvovali členové pražské kavárny, ale těch zase tolik není,“ řekl prezident slyšet v reakci. „Vladimír Špidla je naproti tomu neúspěšný předseda vlády, neúspěšný předseda sociální demokracie, neúspěšný eurokomisař, neúspěšný kandidát na senátora v jižních Čechách, a pokud jsem správně informován, neuspěl ani v komunálních volbách v Kunraticích, což byl nejspíše vrchol jeho politické kariéry,“ dodal.

Špidla varoval před zvolením Zemana

„Já se snažím ve svých polemikách, které jsou někdy velmi ostré, reagovat především na úspěšné lidi, zatímco na neúspěšné lidi reaguji s úsměvem a se soucitem,“ řekl také Zeman, který se na Hradě obklopil lidmi ze Strany práv občanů, která propadla v posledních parlamentních volbách.

Špidla, který je v současnosti šéfporadcem premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), má se Zemanem dlouhodobě napjaté vztahy. Například před zvolením Zemana prezidentem varoval. Domníval se, že Zeman bude jako hlava státu rozdělovat sociální demokracii. Právě u Zemana se pak po podzimních volbách sešla pětice předních politiků ČSSD, kteří se posléze neúspěšně pokusili svrhnout Sobotku z předsednického postu.