Zeman už nechce Babiše omilostnit. Pro abolici nevidí důvod

Prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO)

Prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO) Zdroj: ČTK

Miloš Zeman
Premiér Andrej Babiš na jednání Poslanecké sněmovny
Premiér Andrej Babiš (ANO)
Agrofert
5
Fotogalerie

Prezident Miloš Zeman neudělí premiérovi Andreji Babišovi (ANO) abolici poté, co nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman ve středu rozhodl, že má pokračovat jeho stíhání v kauze Čapí hnízdo. Zeman to řekl deníku Mladá fronta DNES. Přestože o plánu zastavit kauzu dříve hovořil, aktuálně prezident pro abolici nevidí důvod, protože případ má došetřit policie a nadále se jím bude zabývat dosavadní státní zástupce Jaroslav Šaroch. Babiš by podle Zemana neměl kvůli Čapímu hnízdu odstoupit, skončit by měl jen v případě, kdyby prohrál volby.

Zeman navíc připomněl, že abolici nechce sám Babiš. "Abolice vyžaduje kontrasignaci. A to buď premiéra, nebo jím pověřeného člena vlády. Jestliže tedy sám premiér abolici odmítá, tak je technicky nemožné ji provést. Ale já v tomto konkrétním případě zatím pro abolici ani nevidím důvod," uvedl Zeman v rozhovoru pro sobotní vydání deníku, jehož část ve čtvrtek zveřejnil server iDNES.cz. Prezident potvrdil, že o záležitosti ve středu telefonicky s Babišem hovořil.

Prezident v září řekl, že by premiérovi abolici udělil v případě, že by nejvyšší státní zástupce rozhodl o obnovení trestního stíhání. Své prohlášení zpětně nepovažuje za chybu. "Kdybych to téma neotevřel, tak nemohu vyloučit, že by nejvyšší státní zástupce posunul tento případ k obžalobě. Nemohu to vyloučit, neříkám nic jiného," uvedl.

Pro abolici nevidí vedle toho důvod i kvůli tomu, že nebude pokračovat stíhání rodinných příslušníků premiéra. "Za druhé (Pavel Zeman) ponechal doktora Šarocha jako dozorujícího státního zástupce. No, a za třetí vyzval policii, ať tento případ došetří. Abolice není od toho, aby prezident zasahoval do práce policie," konstatoval.

Rozhodnutí Pavla Zemana považuje hlava státu za korektní. "Protože pokud má pocit, že se v tom vyšetřování něco opomnělo, ať se to vrátí na začátek a ve vyšetřování se pokračuje. Proti tomu ani prezident nemůže důvodně protestovat," řekl.

Na TV Barrandov Zeman řekl, že Babiš by neměl odstoupit. "Odstoupit by měl v případě, kdyby prohrál volby. Já vás mohu ujistit, že, tak jako obvykle, po volbách jmenuji (premiérem) vítěze voleb," uvedl Zeman. Rozhodnutí nejvyššího státního zástupce podle něj neovlivní preference hnutí ANO. "Dopad na voliče by měla obžaloba," míní. Prezident kritizoval délku Babišova stíhání, vadí mu i to, že Ústavní soud dosud nerozhodl o jeho podání z února 2017, kterým napadl novelu zákona o střetu zájmů.

O pokračování stíhání informoval Pavel Zeman ve středu. Kauza bude pokračovat pro premiéra a členku společnosti Farma Čapí hnízdo Janu Mayerovou. Z případu byla vypuštěna Babišova rodina. Usnesení, kterým Městské státní zastupitelství v Praze v září pravomocně zastavilo stíhání Babiše a Mayerové, označil státní zástupce Zeman za nezákonné a předčasné. Našel v něm skutkové i právní chyby. Důkazní situace podle něj nyní neodůvodňuje ani zastavení stíhání, ani podání obžaloby.

Abolice vyžaduje spolupodpis předsedy vlády nebo jím pověřeného člena vlády. I po abolici by Babiš mohl trvat na projednání věci. Soud by ho však pak mohl nanejvýš uznat vinným, nemohl by mu uložit trest. Babiš uvedl, že by abolici nepřijal. Diskuse o ní odmítá, protože trvá na tom, že nic protizákonného nespáchal.