Opozice vyzvala vládu, ať zastaví dotace Agrofertu. Chce speciální poslaneckou komisi

Agrofert

Agrofert Zdroj: Profimedia.cz

Premiér Andrej Babiš (ANO)
Premiér Andrej Babiš (ANO)
Evropská komise
Evropská komise
Předseda Pirátů Ivan Bartoš
6
Fotogalerie

Náklady na neoprávněně vyplacené dotace by neměli nést daňoví poplatníci, shodli se opoziční poslanci na čtvrtečním jednání, kdy poslanci jednali o auditu Evropské komise o střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO).

Předseda občanských demokratů Petr Fiala a šéf Pirátů Ivan Bartoš proto vyzvali vládu k tomu, aby přestala vyplácet dotace firmám v holdingu Agrofert.

Podezřelé poskytnuté dotace v řádu stamilionů korun má stát podle opozice vymáhat po samotné firmě. Kvůli tomu chtějí politici zřídit poslaneckou komisi, která by se této situaci věnovala.

„Komise by měla dohlédnout na to, aby vypořádání auditu bylo v zájmu České republiky, a ne v zájmu předsedy vlády,“ řekl Bartoš.

Reagoval tak na slova ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (ANO), která připustila možnost, že Česko napadne audit u evropského soudu. Jednání sněmovny bylo poté přerušeno do konce ledna, dokdy by zprávu měl posoudit její kontrolní výbor.

Státní zemědělský intervenční fond reagoval, že Agrofertu nepřestane proplácet dotace schválené od předloňského února do loňského srpna. Auditní zpráva přitom vyzývá české úřady, aby provedly kontrolu všech dotací vyplacených po únoru 2017, kdy nabyl účinnost zákon o střetu zájmů.

„Paragraf o střetu zájmů se na fond nevztahuje, protože neproplácí peníze z kohezních fondů,“ řekl Filip Sova z fondu.

Dotace schválené od loňského srpna fond kvůli předběžné opatrnosti nicméně nadále proplácet nebude. Samotný Agrofert zopakoval, že zprávu nezná a nebude ji komentovat.

Audit pronikl ve čtvrtek v celém znění do médií. Pražský magistrát a ministerstvo pro místní rozvoj nicméně poslaly dotaz do Evropské komise, zda mohou zprávu zveřejnit. Pražský radní pro transparentnost Adam Zábranský (Piráti) nicméně sdílel některé závěry Evropské komise včetně informace, že finanční korekce mají dosáhnout nejméně 285 milionů korun. Tuto částku může komise strhnout z příštích dotací pro Česko.